Ontmoeting met Johanna Reiss

Zondag 21 september 2008, 11.30 uur.
Johanna Reiss (1932), auteur van de bestseller De Schuilplaats, wordt door NOS-reporter Pauline Broekema geïnterviewd over haar nieuwe boek Een verborgen leven.

Johanna Reiss, in 1932 geboren als Annie de Leeuw, dook tijdens de Tweede Wereldoorlog onder bij een familie in Usselo, bij Enschede. Over die donkere periode in haar leven schreef ze de internationale bestseller De schuilplaats.

Na de oorlog emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze trouwde met Jim Reiss. In 1969 reisden ze met hun kinderen naar Nederland om het onderduikadres van Johanna te bezoeken. De miljoenen lezers van De schuilplaats konden niet vermoeden dat achter dit aangrijpende verhaal een nog veel tragischer relaas schuilging: Jim keerde na een week terug naar Amerika – en pleegde er zelfmoord, zevenendertig jaar oud. In Een verborgen leven gaat Johanna Reiss op zoek naar een verklaring in het licht van de geschiedenis.

Johanna Reiss (1932) debuteerde in 1972 met The Upstairs Room (De schuilpaats), een boek voor jongeren. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd onder meer bekroond met de Jewish Book Council Children’s Book Award en verscheen in tientallen landen in vertaling. Johanna Reiss woont en werkt in New York. Een verborgen leven verschijnt bij Uitgeverij Querido.

NOS-reporter Pauline Broekema interviewt Reiss in de gehoorzaal van het museum.

De pers over De schuilplaats:

‘Net zo belangrijk als het dagboek van Anne Frank. Herinneringen zonder haat of bitterheid maar met een mededogen dat ontroert.’ Elie Wiesel in The New York Times

‘Prachtig geschreven, maakt diepe indruk.’ NRCHandelsblad

‘Ontroerend.’ De Telegraaf

‘Zeer aangrijpend.’ Publishers Weekly

Praktische informatie
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (schuin tegenover Artis).
Datum: Zo 21 september 2008 - let op: Amsterdam die dag autovrij, zie autovrijedag.amsterdam.nl
Tijd: De bijeenkomst start om 11.30 uur (zaal open om 11.15 uur).
Entree: gratis voor museumbezoekers

Op zondag 14 september is Johanna Reiss in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te gast om 14.00 uur. Entree gratis voor museumbezoekers.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor