Ontmoeting met Johanna Reiss

Zondag 21 september 2008, 11.30 uur.
Johanna Reiss (1932), auteur van de bestseller De Schuilplaats, wordt door NOS-reporter Pauline Broekema geïnterviewd over haar nieuwe boek Een verborgen leven.

Johanna Reiss, in 1932 geboren als Annie de Leeuw, dook tijdens de Tweede Wereldoorlog onder bij een familie in Usselo, bij Enschede. Over die donkere periode in haar leven schreef ze de internationale bestseller De schuilplaats.

Na de oorlog emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze trouwde met Jim Reiss. In 1969 reisden ze met hun kinderen naar Nederland om het onderduikadres van Johanna te bezoeken. De miljoenen lezers van De schuilplaats konden niet vermoeden dat achter dit aangrijpende verhaal een nog veel tragischer relaas schuilging: Jim keerde na een week terug naar Amerika – en pleegde er zelfmoord, zevenendertig jaar oud. In Een verborgen leven gaat Johanna Reiss op zoek naar een verklaring in het licht van de geschiedenis.

Johanna Reiss (1932) debuteerde in 1972 met The Upstairs Room (De schuilpaats), een boek voor jongeren. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd onder meer bekroond met de Jewish Book Council Children’s Book Award en verscheen in tientallen landen in vertaling. Johanna Reiss woont en werkt in New York. Een verborgen leven verschijnt bij Uitgeverij Querido.

NOS-reporter Pauline Broekema interviewt Reiss in de gehoorzaal van het museum.

De pers over De schuilplaats:

‘Net zo belangrijk als het dagboek van Anne Frank. Herinneringen zonder haat of bitterheid maar met een mededogen dat ontroert.’ Elie Wiesel in The New York Times

‘Prachtig geschreven, maakt diepe indruk.’ NRCHandelsblad

‘Ontroerend.’ De Telegraaf

‘Zeer aangrijpend.’ Publishers Weekly

Praktische informatie
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (schuin tegenover Artis).
Datum: Zo 21 september 2008 - let op: Amsterdam die dag autovrij, zie autovrijedag.amsterdam.nl
Tijd: De bijeenkomst start om 11.30 uur (zaal open om 11.15 uur).
Entree: gratis voor museumbezoekers

Op zondag 14 september is Johanna Reiss in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te gast om 14.00 uur. Entree gratis voor museumbezoekers.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor