Lezing door Martti Ahtisaari, laureaat Geuzenpenning

Vrijdag 14 maart, 14.00 uur


Martti Ahtisaari was de tiende president van Finland en is een gedreven en deskundig bemiddelaar bij internationale conflicten en burgeroorlogen. Ahtisaari is laureaat van de Geuzenpenning 2008. Op uitnodiging van Verzetsmuseum Amsterdam spreekt Ahtisaari, speciaal VN-gezant voor Kosovo, op 14 maart onder meer over zijn bemiddelingenspogingen tussen Servië en Kosovo. Aansluitend aan de lezing vindt in samenwerking met IKV Pax Christi en Amnesty International een debat plaats onder leiding van Christa Meindersma,
directeur conflictbeheersing van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. In het debatonder de titel Kosovo: the future is now is er aandacht voor ‘rule of law’, de positie van minderheden, duurzaamheid van terugkeer en de rol van Europa.

De stroef lopende onderhandelingen onder leiding van Martti Ahtisaari leidden eind 2006 niet tot een gewenste overeenkomst tussen Servië en Kosovo. Op basis van de onderhandelingen schreef de VN-gezant het zogenaamde Ahtisaari plan, wat voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo voorstaat in een context van verregaande autonomie van Servische gebieden binnen Kosovo. Dit plan werd vanwege verzet van Rusland niet in de Veiligheidsraad aangenomen in 2007. Afgelopen 17 februari 2008 riep de Kosovaarse regering op de basis van het Ahtisaari plan zelf de onafhankelijkheid uit. De EU zal toezien op de uitvoering van het plan en ongeveer 2000 politieagenten en rechters inzetten in  een “rule of law” missie. Het merendeel van de Serviërs in Kosovo is echter tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en de steun van Westerse landen in deze.

Deelnemers aan het debat o.l.v. Christa Meindersma zijn:
Sian Jones (onderzoekster van Amnesty International, London)
Joost Lagendijk (lid van het Europees Parlement voor Groen Links, Brussel)
Filip Pavlovic (voorzitter NGO Fractal, Belgrado)
Besnik Tahiri (Director of the Kosovo Local Government Institute, KIPRED, Pristina)

Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De Geuzen vormden de eerste grote verzetsgroep in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Geuzenverzet wordt jaarlijks herdacht op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen en drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Sinds 1987 reikt de stichting jaarlijks op 13 maart in Vlaardingen een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het Verzetsmuseum Amsterdam organiseert al jaren in aansluiting op de Geuzenpenning bijeenkomsten rondom de laureaten van deze prestigieuze prijs. In Amsterdam waren eerder te gast onder meer de International Campaign for Tibet, Asma Jahangir, Defence for Children en Human Rights Watch. Zie ook www.ikvpaxchristi.nl en www.amnesty.nl

Voertaal Engels! An account, made by IKV Pax Christi, of Mr Ahtisaari's speech and the following debate is available here in English.

Entree gratis. Reserveren gewenst: tel 020 620 25 35.

Met dank aan stichting Geuzenverzet, www.geuzenverzet.nl

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor