Wereldoorlog is Wereldgeschiedenis: NIODlezingencyclus

Elke derde dinsdag van de maand een lezing i.s.m. het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), waarin de resultaten van nieuw historisch onderzoek worden gepresenteerd.

Thema van de cyclus is Wereldoorlog is wereldgeschiedenis, aansluitend bij het nieuwe onderzoeksprogramma van het NIOD dat in 2007 is gestart. Onderzoek naar het internationale karakter van de Tweede Wereldoorlog kan die oorlog blijvende actuele betekenis geven in deze tijd van globalisering. De internationale invalshoek heeft uiteenlopende onderzoeksthema’s opgeleverd, waarvan de reeks een mooi overzicht geeft.

Dinsdag 18 november 2008 (GEANNULEERD)
De Tweede Wereldoorlog - nationaal verleden en wereldgeschiedenis
door Dr. Kees Ribbens / Moderator: Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur NIOD

Lezing naar aanleiding van het samen met Joep Schenk en Martijn Eickhoff verrichte onderzoek Oorlog op vijf continenten. Nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog'. Door globalisering en migratiestromen groeit de bewustwording van de mondiale impact van de Tweede Wereldoorlog, en daarmee ook het bewustzijn van de uiteenlopende betekenis van oorlogservaringen en -herinneringen. In hoeverre vormen, naast de Februaristaking, ook de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de inzet van Marokkaanse soldaten in Zeeland onderdeel van de Nederlandse geschiedenis?

Dinsdag 16 december 2008 (GEANNULLEERD WEGENS ZIEKTE)
Altijd op de tweede rang.
Piet de Queljoe in Nederlands-Indië, 'Japans' Java, en de onafhankelijke Republiek Indonesië
door Drs. Marije Plomp / Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam

De Molukse Pieter Andreas de Queljoe (1895 – 1960) schreef in 1937 de Indonesische politieke roman De wereld van de Salakberg. Het verhaal baseerde hij voor een groot deel op zijn eigen ervaringen als jonge ‘gelijkgestelde’ Indonesiër in dienst van het Indische gouvernement. Vanwege het nationalistische thema en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië vijf jaar later, verscheen de roman pas in 1949 in boekvorm. Aan de hand van het levensverhaal van De Queljoe wordt geïllustreerd hoe de opeenvolgende machtswisselingen in Nederlands-Indië - de koloniale overheersing door Nederland, de Japanse bezetting, en de onafhankelijke Republiek Indonesië – persoonlijke levens en carrières hebben beïnvloed.

Voor het vervolg van de lezingencyclus zie Agenda 2009. Alle lezingen starten om 15.30 uur in het Verzetsmuseum. Zie ook: routebeschrijving. Entree: € 7,50 / € 5,00 met kortingspas. Reserveren: 020 620 25 35 (tijdens openingstijden).

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor