Geuzenpenning 2009: B'Tselem en Al Haq op 11 maart in Amsterdam - Jabarin behoudt uitreisverbod van Israëlische overheid

Jessica Montell, directeur van de onafhankelijke Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem en vertegenwoordigers van de onafhankelijke Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq zijn woensdag 11 maart te gast in het Verzetsmuseum.

Presentatie van het werk van B'Tselem en Al Haq
De Geuzenpenning 2009 is aan beide organisaties toegekend voor hun werk, het kritischvolgen van de activiteiten van de Israëlische overheid en de Palestijnse Autoriteit. De nadruk van de werkzaamheden van Al-Haq en B’Tselem ligt op het rapporteren van schendingen van de mensenrechten in de Bezette Gebieden.Jessica Montell en de vertegenwoordigers van Al Haq zullen elkaar in Amsterdam voor het eerst ontmoeten en in het Verzetsmuseum, ondersteund door filmbeelden, vertellen over het werk van hun beider organisaties. Tevens is er gelegenheid voor een publieksdiscussie onder leiding van Jeff Handmaker.

De Geuzenpenning 2009 wordt op 13 maart tijdens een besloten bijeenkomst in Vlaardingen aan beide organisaties uitgereikt. De bijeenkomst in het Verzetsmuseum Amsterdam op 11 maart is open voor publiek en duurt van 14.00-17.00 uur.

Uitreisverbod Shawan Jabarin
Directeur Jessica Montell ontvangt de Geuzenpenning namens B'Tselem en zal ook in Amsterdam aanwezig zijn op 11 maart. Shawan Jabarin, de directeur van Al-Haq, behoudt een uitreisverbod van de Israëlische overheid en mag de Westelijke Jordaanoever niet uit om naar Nederland komen om de Geuzenpenning in ontvangst te nemen. Het Israëlisch Hooggerechtshof heeft dinsdag 10 maart de petitie van Shawan Jabarin tegen zijn uitreisverbod afgewezen. Volgens de advocaat van Shawan Jabarin verklaart de rechtbank dat de informatie van de geheime dienst het standpunt ondersteunt dat Jabarin een gevaar is voor de staatsveiligheid.  
 
De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 is zeer teleurgesteld en betreurt de beslissing. Shawan Jabarin zet zich in voor een Palestijnse mensenrechtenorganisatie die als zeer integer en betrouwbaar te boek staat en die op onafhankelijke wijze opkomt voor de mensenrechten in het Israëlisch-Palestijns conflict. De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 heeft groot respect en waardering voor het werk van Al-Haq.

De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 betreurt ook de gang van zaken zeer. Shawan Jabarin heeft niet de gelegenheid gekregen om het bewijsmateriaal tegen hem in te zien en kan zich zodoende niet verweren. Hem wordt nu een fundamenteel mensenrecht als de vrijheid van beweging onthouden. 

Shawan Jabarin heeft de Stichting Geuzenverzet laten weten dat de beslissing van vandaag zijn inspanningen voor en zijn geloof en vertrouwen in mensenrechten niet verzwakken. Namens Al-Haq zal een ander directielid op 13 maart de Geuzenpenning in ontvangst nemen én op 11 maart spreken in het Verzetsmuseum.

Filmvertoning 14 en 15 maart
In het kader van de Geuzenpenning 2009 vertoont het Verzetsmuseum op zaterdag 14 maart om 14.00 uur en op zondag 15 maart om 12.00 uur de documentaire Memory of the cactus. In deze documentairefilm wordt het verhaal verteld van drie Palestijnse dorpen in de Latroun-enclave op de Westelijke Jordaanoever die met de grond gelijk gemaakt werden toen Israël het gebied bezette. De inwoners van die dorpen zijn tot op heden ontheemd en mogen daar niet terugkeren, terwijl Israëlische burgers op diezelfde plek, het ‘Canada Park’ van het Joodse Nationale Fonds, nu genieten van barbecues en picknicks, onbewust van de misdaden die daar uit hun naam zijn gepleegd. De film ontving internationale erkenning met vertoningen over de hele wereld, onder andere in Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. De film is gratis toegankelijk voor museumbezoekers en duurt 42 minuten.

Geschiedenis Geuzenpenning
Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De Geuzen vormden de eerste grote verzetsgroep in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Geuzenverzet wordt jaarlijks herdacht op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen en drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Sinds 1987 reikt de stichting jaarlijks op 13 maart in Vlaardingen een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze inzetten voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het Verzetsmuseum Amsterdam organiseert al jaren in aansluiting op de Geuzenpenning bijeenkomsten rond de laureaten van deze prestigieuze prijs. Eerdere laureaten van de Geuzenpenning die in Amsterdam te gast waren, waren onder meer de International Campaign for Tibet, Asma Jahangir, Human Rights Watch en de latere Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari. Voor meer informatie zie verder www.verzetsmuseum.org en www.geuzenverzet.nl

Praktische informatie:
11 maart, 14.00-17.00 uur: Bijeenkomst met B'Tselem en Al Haq o.l.v. Jeff Handmaker
14 maart, 14.00 uur / 15 maart, 12.00 uur: Vertoning Memory of the cactus (documentaire)

Organisatie: Verzetsmuseum Amsterdam met dank aan Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechten Organisaties, www.sivmo.nl en Een Ander Joods Geluid, www.eajg.nl
Toegang 11 maart: gratis / reserveren gewenst: telefoon 020 620 25 35 als het museum geopend is of e-mail .
Toegang 14 en 15 maart: gratis voor museumbezoekers (tarieven).


Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor