Karel Bönnekamp

Dit keer een postuum vriendenportret van amateurfotograaf Karel Bönnekamp, maker van een van de meest bijzondere foto’s uit de collectie van het Verzetsmuseum Amsterdam. In 2008 overleed Karel Bönnekamp op 93-jarige leeftijd. Het museum gedenkt hem met respect.

TentoonstellingAmsterdam door de lens van een clandestiene camera
Vanaf 14 oktober toont het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Amsterdam door de lens van een clandestiene camera. In deze tentoonstelling geven foto’s van Bönnekamp een bijzonder beeld van het leven in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting. Ook heeft hij verschillende fases van de Jodenvervolging in Amsterdam vastgelegd. Zie hier.
14 oktober 2011 t/m 1 april 2012

Bönnekamp wilde feiten verzamelen
Bönnekamp fotografeerde vele bezettingstaferelen. Hij zei erover: “Ik heb altijd de neiging gehad om voor mezelf op allerlei manieren feiten te verzamelen en vast te leggen...” Na de oorlog plakte hij de foto’s – voor zichzelf – in een album. Toen hij in Het Parool las dat er in het Verzetsmuseum foto’s werden geëxposeerd van de clandestiene fotograaf Charles Breijer, schonk hij de foto’s, én de gebruiksrechten, aan het museum.

Bijna twee jaar eerder
Het bijzondere van Bönnekamp is dat hij al vanaf juni 1942 fotografeerde, bijna twee jaar eerder dan de veel bekendere professionals van de ‘ondergedoken Camera-groep’. Hierdoor heeft Bönnekamp ook beelden van de jodenvervolging – van medio 1942 tot medio 1943 – vastgelegd, zoals de deportatietram. Deze foto is extra bijzonder omdat de transporten zelden overdag plaatsvonden. Om onrust bij de bevolking te vermijden waren ze meestal ‘s nachts. Bönnekamp werkte ook voor de illegaliteit.

Werk voor de Orde Dienst
Hij deed administratief werk voor de Orde Dienst en was vanaf 1943 plaatsvervangend districtsleider voor het district Amsterdam-Oost van de LO, de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers: ‘Voor de LO fietste ik de hele stad door. Onderweg fotografeerde ik dan de dingen die me opvielen of niet aanstonden.’

Hieronder afgebeeld: bepakte joden worden in een bewaakte tram van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam –verzamelpunt voor deportaties – naar het Muiderpoortstation gebracht. Hun bestemming is doorgangskamp Westerbork en daarna een ‘werkkamp’ in Polen.

(april 2008)

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor