Anton de Komlezing

 
De vlam van het verzet. Nederlandse strijders in het buitenland, vroeger en nu. 
door Beatrice de Graaf. 
Donderdag 19 juni, aanvang 19.30 uur 
Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 

Download de tekst van de lezing hier.
 
De Anton de Kom-lezing is een initiatief van Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw en heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Daarnaast beoogt de lezing te zorgen voor meer bewustwording en aandacht voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie binnen de Nederlandse samenleving. 

Beatrice de Graaf (Putten, 1976) studeerde geschiedenis en Duits. Ze promoveerde op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Van 2007-2014 was De Graaf hoogleraar Conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit Leiden, Centre for Terrorism and Counterterrorism. Sinds maart werkt zij aan de Universiteit van Utrecht als professor History of International Relations and Global Governance. Haar recentste boek is Gevaarlijke vrouwen (2012), met portretten van tien vrouwelijke terreurverdachten, onder wie Ulrike Meinhof, Angela Davis, Tanja Nijmeijer en Abida K. (de vrouw van Samir A.). 
 
 
Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) treedt op als co-referent. Benzakour is winnaar van de E. de Perronprijs 2013  voor de bijzondere wijze waarop hij in zijn boek Yemma de Nederlandse samenleving beschrijft  met een inzet van kennis, inzicht en persoonlijke betrokkenheid.
 
 
 
 
Willem Schoonen, oud-hoofdredacteur van Trouw, modereert de Anton de Komlezing. 
 
 “Foreign fighters” 
De vlam van het verzet. Nederlandse strijders in het buitenland, vroeger en nu.
Beatrice de Graaf  vraagt zich in haar lezing af waarom Nederlandse burgers kozen en kiezen voor oorlog en geweld, voor de hitte van het front en de adrenaline van het opgejaagd zijn. En bekijkt mogelijke manieren om de trend van “foreign fighters” te keren. 
Er vechten anno nu inmiddels meer dan honderd Nederlandse jongeren in Syrië, aan de kant van de rebellen. “Foreign fighters” , “uitreizende jihadisten”, worden ze genoemd. Zelf zien ze zich als martelaren, rebellen, die zo hun solidariteit met de onderdrukte “ummah” beleiden, de gemeenschap van islamitische geloofsgenoten. 
In de loop van de geschiedenis hebben Nederlandse strijders zich vaker op eigen gelegenheid in buitenlandse oorlogen en gewapende conflicten gemengd. Of het nu om de Zoeaven ging, de Spanjestrijders, of de jongens die zich aanmelden bij het vreemdelingenlegioen, het blijft een fascinerend fenomeen. Ook hebben Nederlandse burgers zich in enkele gevallen aangesloten bij buitenlandse terroristische organisaties, bij de FARC, in de jaren zeventig bij de Rote Armee Fraktion, en zo zijn er nog meer voorbeelden te vinden. 
 
Entree 5,00 euro p/p. 
Gratis voor vrienden van het Verzetsmuseum en ten inlevering van lezersaanbiedingsbon van dagblad TROUW. 
Reserveren gewenst via telefoon 020 620 25 35 of  
U ontvangt een bevestiging.
 
De Anton de Kom
Anton de Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking én was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.
De Anton de Komlezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, In de jaren daarna spraken Gerard Spong, Freek de Jonge, Ab Klink, Elvira Sweet en Ad van Liempt.
 
 
 
< naar overzicht