Anton de Kom-lezing 2017 door Franc Weerwind

Franc Weerwind is van Surinaamse afkomst en de eerste zwarte burgemeester van een grote stad in Nederland. Hij stelt vast dat migratie in het Nederland van nu een gegeven is. Dat leidt tot een meer diverse bevolkingssamenstelling. In zijn lezing verkent Weerwind de kansen en uitdagingen die dit heeft op het gebied van integratie en onderzoekt hij hoe Rijksoverheid en gemeenten elkaar hierin kunnen versterken.

Anton de Kom, schrijver van Wij slaven van Suriname, streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw. De lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.

Jaarlijks houdt een hoofdspreker de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert op de lezing. Dit jaar is Lucia Rijker co-referent.

Franc Weerwind (1964) werd geboren in Amsterdam en groeide op in Nieuw-Vennep. Hij studeerde bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkte als adjunct-gemeentesecretaris en gemeentesecretaris. Daarna was hij burgemeester van achtereenvolgens Niedorp en Velsen. Sinds 9 september 2015 is Franc Weerwind burgemeester van Almere.

Lucia Rijker (1967) is voormalig (kick)bokser met zes wereldtitels op haar naam. Zij wist haar vechtlust te transformeren in compassie en wijsheid. Als rolmodel binnen en buiten de vechtsport weet ze mensen te inspireren en helpt zij jongeren die zijn vastgelopen.

Datum: 31 oktober 2017
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)
Entree: € 7,50 - gratis entree voor vrienden van het Verzetsmuseum en abonnees  van Trouw)

Kaartverkoop:  online of reserveren, tel: 020 620 25 35 /

E-tickets zijn hier > te koop.

< naar overzicht