• voorflap meisjes oorlog175

Vriendinnenactie - ook voor vrienden

Kom met je vriendin(en) en krijg allemaal een boek cadeau!

Vanaf 15 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 is het elke zondag vriendinnendag in Verzetsmuseum Amsterdam. Ben jij tussen de 11 en 15 jaar oud en kom jij in deze periode op een zondag samen met je vriendin(nen) naar het museum, dan krijgen jullie allemaal het boek 'Meisjes in de oorlog'.

Op = op!

lees meer
  • poster nikki

Echte spullen uit de oorlog

Op dinsdag 2 januari van 13.00 tot 15.00 uur is de assistent-conservator van het museum aanwezig met een koffer spannende spullen uit de oorlog, die je mag aanraken...

lees meer
  • jan in junior 2 lr

Ontmoet Jan in Verzetsmuseum Junior

Toen Jan kind was, was het heel anders dan nu. Hij maakte de Tweede Wereldoorlog mee. Jans ouders zaten in het verzet.Hoe zag zijn leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakte hij mee?

Hoe was het om kind te zijn in de Tweede Wereldoorlog? Kon je overal veilig spelen en wat mocht je wel en niet vertellen aan je vriendjes?

Op woensdag 3 januari is Jan van 13.00 tot 15.00 in Verzetsmuseum Junior. Je kan hem dan alles vragen.

lees meer
  • jaar van het verzet logo 2

Helden & Schurken 2018

Vijfdelige serie lezingen
Elk jaar vindt in het Verzetsmuseum de lezingenserie ‘Helden & Schurken’ plaats. Vijf lezingen, elk met een eigen onderwerp maar altijd over thema’s die te maken hebben met de bezetting. Alle bijeenkomsten vinden plaats op donderdagen van 15.30 tot 17.00 uur in het Verzetsmuseum; inloop 15.00 uur.

18 januari: God en het verzet
15 februari: Gebruik en misbruik van verzet
15 maart: Homoseksuelen in verzet
19 april: April/mei-stakingen
17 mei: Studentenverzet

lees meer
  • roosje glaser2

Voordracht Dansen met de Vijand

Dansen met de vijand
Voordracht door Paul Glaser

Deze presentatie met foto’s, filmclips en brieffragmenten, is gebaseerd op het boek Dansen met de vijand. Schrijver Paul Glaser brengt het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante Roosje tot leven.

lees meer
  • roosje glaser2

Lecture Dancing with the enemy

Presentation by Paul Glaser about his aunt Rosie who danced with the enemy. Glaser uses a wide range of original photos and film clips of Rosie taken before and during the Second World War, giving life to the moving and sometimes shocking story of his aunt. The story raises questions about right and wrong, and how a clear line is hard to define in time of war.

lees meer
  • hans blom

Afscheidssymposium Hans Blom

Maandag 12 februari j.l. nam Hans Blom met een mini-symposium na acht jaar officieel afscheid als voorzitter van het Verzetsmuseum Amsterdam.

lees meer
  • het koffertje verzetsmuseum

Voorjaarsvakantie 2018

In de voorjaarsvakantie een dagje uit met de kinderen? Verzetsmuseum Junior is een boeiende tentoonstelling voor kinderen vanaf een jaar of negen. En in de voorjaarsvakantie zijn er extra activiteiten voor kinderen. (Alles inbegrepen bij het toegangsbewijs.)

lees meer
  • februaristaking 2018

Herdenking Februaristaking 2018

Zondag 25 februari j.l. vond de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking plaats.

Directeur Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum was één van de sprekers.

lees meer
  • het gebeurde2

Voorstelling: Het Gebeurde

Op zondag 4 maart 2018 vertelt Actrice Thea Rijsewijk van Het Muzikaal VertelTheater over het lot van de joden tijdens de oorlog en hun vervolging door de Duitse bezetter.

lees meer
  • asf logo

Burgermoed – dialoog opent deuren

Asf - Themamiddag

Op 21 maart 2018, de internationale dag tegen racisme, organiseert ASF Nederland een debat over burgermoed en dialoog in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Hoe kunnen wij zelf bijdragen aan een open samenleving? Hoe maken wij onderwerpen zo bespreekbaar dat er geen groepen worden uitgesloten? Hoe kunnen wij de bereidheid vergroten om in te staan voor een ander?

lees meer
  • belinfante original

LHBT en Verzet: onthulling schilderij en lezing

LHBT en verzet: Schilderij onthulling en Lezing
Het 4 en 5 mei Comité Zuidoost heeft voor de expositie Echte Helden, over helden uit het verzet tijdens WO2, portretten laten schilderen van Frieda Belinfante en Willem Arondéus. Belinfante en Arondéus waren beiden betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister op 27 maart 1943. En beiden waren homoseksueel.
Op zondag 8 april zal Glenn Hellberg, Curaçaos-Nederlands psychiater en activist, de schilderijen onthullen in het Verzetsmuseum Amsterdam.

lees meer
  • carly wijs 175px

Horizon concert in het Concertgebouw

Met medewerking van Verzetsmuseum Amsterdam verzorgt het Koninklijk Concertgebouworkest op donderdag 12 april een thematisch concert. Passend bij het thema Oorlog & Vrede zal de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister van 1943 en met name Frieda Belinfante, één van de verzetskunstenaars die deze aanslag hebben gepland, bijzondere aandacht krijgen.

Datum: 12 april 2018
Locatie: Grote Zaal in Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Aanvang: 20.15 uur
Entréé: vanaf € 23,00
Kaartverkoop: www.concertgebouworkest.nl

lees meer
  • plancius met vlag halfstok klein175px

4 mei 2018

Gratis avondopenstelling van 19.30 tot 21.30 uur.

lees meer
  • het koffertje verzetsmuseum 1 original

Meivakantie 2018

Speciale activiteiten in de meivakantie:
Echte spullen uit de oorlog, 8 mei 13.00 uur.
Ontmoet Jan, één van de hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior, 9 mei 13.00 uur.

lees meer
  • nazmiye oral 175px

Willem Arondéuslezing in de Sint Bavokerk in Haarlem

Provinciale Staten van Noord-Holland organiseren jaarlijks de Willem Arondéuslezing om deze kunstenaar en verzetsman te herinneren en eer te betonen.
Dit jaar zal op dinsdag 8 mei Nazmiye Oral spreken over waarheid en valse informatie.

Datum en tijd: 8 mei 2018, Aanvang: 20.00 uur
Locatie: St. Bavokerk, Grote Markt 22, Haarlem

lees meer
  • frank krake175px

De laatste getuige

Dinsdag 5 juni is Krake te gast in het Verzetsmuseum om te vertellen over zijn boek en over het bijzondere verhaal van Wim Aloserij De laatste getuige.

lees meer
  • anton de kom

DIVERSITEIT - Anton de Komlezing 2018 door Marion Bloem

Op 14 juni wordt de jaarlijkse Anton de Kom-lezing gehouden door schrijfster Marion Bloem. Televisie- en radiopresentator Rocky Tuhuteru zal als coreferent op de lezing reageren. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Entree: € 10,- en € 5,- voor vrienden van het Verzetsmuseum en abonnees van Trouw. Vriendenpas op verzoek tonen bij kaartcontrole. Kaartverkoop: online kopen (vanaf 16 april) of telefonisch reserveren (020 620 25 35)

lees meer

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor