DIVERSITEIT - Anton de Komlezing 2018 door Marion Bloem

Naast Marion Bloem sprak ook co-referent Rocky Tuhuteru, hij reageerde op de lezing van Bloem. Download hier >

Diversiteit
Anton de Kom-lezing 2018 door Marion Bloem

Op donderdag 14 juni verzorgt schrijfster en beeldend kunstenaar Marion Bloem in het Verzetsmuseum Amsterdam de jaarlijkse Anton de Komlezing. Co-referent is Rocky Tuhuteru. De Nederlands-Indische ouders van Bloem kwamen in 1950 naar Nederland. In haar lezing, getiteld Diversiteit, gaat Bloem in op de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen. Kleur was daarbij heel bepalend en verschillende groepen werden tegen elkaar uitgespeeld. Bloem betoogt dat dit heeft geleid tot angst, afgunst, geldingsdrang, (on)bewust hiërarchisch denken en bezorgdheid om de eigen positie.

Marion Bloem
Marion Bloem (1952) debuteerde in 1972 als schrijfster van kinderboeken. In 1976 verscheen haar eerste boek voor een volwassen publiek. Bij het grote publiek werd zij in 1983 bekend met het boek Geen gewoon Indisch meisje. Daarna volgden vele romans, vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis of het migrantenbestaan in Nederland als thema. Ze maakte ook films en is actief als beeldend kunstenaar. In 2004 richtte Bloem met Ivan Wolffers en Katrien de Klein een Royaal Gebaar op, een stichting die zich sterk maakt voor het lot van asielzoekers.

Rocky Tuhuteru
Rocky Tuhuteru (1959) is van Molukse komaf. Hij werd bekend als radio- en televisiepresentator van onder andere het radioprogramma NOS Langs de Lijn en Ontbijt TV. Tuhuteru is directeur van zijn eigen media- en communicatiebureau. Met zijn bureau wil hij werken aan nuanceringen van opvattingen en beeldvorming, bijvoorbeeld door bedrijven, instellingen en organisaties duidelijk te maken dat er ook een andere werkelijkheid is dan de werkelijkheid waarin men is opgegroeid.

Anton de Kom
Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw. De lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.

Sinds 2002 houdt jaarlijks een hoofdspreker de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert op de lezing.

Donderdag 14 juni 19.30 – 21.30 uur

Prijs: € 10,-.
Vrienden van het Verzetsmuseum en lezers van Trouw krijgen 50% korting en betalen slechts € 5,-.
Reserveer hier online >

< naar overzicht