Boekpresentatie 'Galinka Ehrenfest en El Pintor'

    • El Pintor groot

De boekpresentatie gaat helaas niet door.

Galinka Ehrenfest en El Pintor 'Vraag Einstein of hij mijn viool meeneemt'

Biografie met een bespreking van alle publicaties van El Pintor door Linda Horn vanaf 14:30 op 26 juni 2019.

Bij de boekpresentatie is er muzikale begeleiding van Ursula Schoch (viool) en Marchel Worms (piano). Na de boekpresentatie zijn er drankjes en borrelhapjes en is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling.

Over Galinka Ehrenfest

Magische wereld
Galinka Ehrenfest (1910-1979), afkomstig uit een academisch milieu in Leiden, was van jongs af aan bezig met tekenen, knutselen en (poppen)theater maken. Ze speelde viool op een instrument dat Einstein voor haar kocht. Gefascineerd door de magische wereld van kinderen gebruikte ze haar artistieke talent om met hen te werken.

Nieuwe Kunstschool
Galinka was ‘van nature’ de Bauhausbeginselen toegedaan. Het ging haar niet om de ‘kunst’, maar om de toepassing. In 1935 ging ze naar de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam. Daar ontmoette ze een medeleerling, haar latere echtgenoot, de joodse Jacob Kloot, ook bekend als Kloots (1916-1943), de zoon van een kleine fruithandelaar, die haar hielp om haar ideeën voor kinderboeken en -spellen te realiseren.

Steun voor onderduikers
Onder de naam El Pintor creëerden ze vanaf 1941 een serie schitterend vormgegeven en uiterst modernistische kinderboeken en -spellen. Gevarieerd, mooi, leerzaam, vol grapjes, een beetje stout en stimulerend voor de fantasie. De El Pintor-reeks werd per duizenden gedrukt en herdrukt en leverde geld op. Daardoor konden Jaap en Galinka onderduikers ondersteunen en werk bieden aan Joodse en anti-nazistische vrienden die meehielpen aan de reeks.

Jaap vermoord
In 1943 werd Jaap opgepakt en gedeporteerd. Hij overleefde vernietigingskamp Sobibor niet. De laatste uitgave El Pintor’s dierenparadijs verscheen in 1946 door toedoen van Galinka. Daarna ontwierp ze meubilair, bouwde woningen, en richtte speel-werkterreinen in waar kinderen tuinen konden aanleggen en hutten maken. Ze beijverde zich in haar laatste jaren als ‘contra mina’ voor het verbeteren van de positie van verzorgers van jonge kinderen.

Over de schrijfster

Linda Horn schreef eerder de dubbelmonografie Else Berg en Mommie Schwarz, kunstenaarspaar in Amsterdam, 1910-1942, Zwolle 2012.


Als u belangstelling heeft om de boekpresentatie bij te wonen, dan kunt u zich aanmelden op het volgende mailadres: horn.bergen@gmail.com 

Let op: beperkte beschikbaarheid!

< naar overzicht