Helden & Schurken 2019

Jaarlijks vindt in Verzetsmuseum Amsterdam de vijfdelige lezingenserie 'Helden & Schurken' plaats. Elke maand een lezing, met een eigen thema, dat altijd te maken heeft met de bezetting. In 2019 staat elke lezing een recent verschenen historische biografie centraal. 

De lezingen vinden plaats op woensdag 16 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei en beginnen om 15:30 uur. 

Kaarten 

Kaarten kosten €14 per lezing en zijn te koop via deze website

Kaarten kosten €10 voor Vrienden van het museum en NIOD en lezers van  het Historisch Nieuwsblad en zijn te koop via deze website

Gratis op vertoon van een studentenkaart.

Bij de prijs is een drankje en gratis toegang tot het museum inbegrepen.

15 mei

Kampcommandant Gemmeker

Boekomslag Gemmeker - Ad van LiemptErik Somers (NIOD) in gesprek met Ad van Liempt over diens biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork en Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Koop hier uw kaarten

Eerder in deze serie

16 januari

Hanns Albin Rauter

Theo Gerritse - omslag boekHistorisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout in gesprek met Theo Gerritse, biograaf van de beruchte en meedogenloze Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland, en met psychiater Martin Willems, gespecialiseerd in de psyche van daders en slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

20 februari

Oorlogszoon

Boekomslag OorlogszoonClairy Polak in gesprek met  Ivo Weyel over zijn boek Oorlogszoon, De onderduikjaren van mijn vader en het leven daarna, en met Inez Schelfhout, gz-psycholoog bij Centrum ’45, gespecialiseerd in tweede-generatieproblematiek.

20 maart

Jodenredder Jan Zwartendijk

Boekomslag De Rechtvaardigen - Jan BrokkenJos Palm (VPRO/OVT) in gesprek met Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen, over Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk, die grote hoeveelheid Curaçao-visa voor naar Litouwen gevluchte Poolse Joden uitgaf en met Rob Vornis, voormalig diplomaat en ambassadeur, geboren op Curaçao.

17 april

Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht

Boekomslag De eeuw van Gisele - Annet MooijOud NIOD-directeur Hans Blom in gesprek met biografe Annet Mooij en met Cees van Ede, maker van de documentaire Het steentje van Gisèle, over het veelbewogen leven van deze spraakmakende levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam.

Over deze serie

Helden & Schurken is een initiatief van NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en Verzetsmuseum Amsterdam i.s.m. VPRO en Historisch Nieuwsblad.

< naar overzicht