Presentatie podcast over Jos Gemmeke

Tante JosOp woensdag 3 april van 16:00 - 18:00 uur presenteert KRO-NCRV het eerste deel van een vijfdelige podcastserie over verzetsstrijdster Jos Gemmeke.

Tijdens de presentatie hoort u de eerste aflevering en vertelt maakster Mijke van Wijk over de totstandkoming van de serie.

De podcast Tante Jos vertelt het verhaal over Jos Gemmeke, die voor haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog een Militaire Willems-Orde kreeg - als enige burgervrouw ooit. Jos zat in de illegale pers, vervoerde wapens en zenders en fietste eind oktober 1944 door de vijandelijke linies naar Brussel met geheime documenten voor prins Bernhard.

Van Brussel ging zijn naar het Verenigd Koninkrijk, waar zij werd opgeleid tot verbindingsofficier. In maart 1945 werd zij gedropt boven Nieuwkoop met wapens, medicijnen en een geheime opdracht.

Mijke van Wijk
Jos GemmekeJos is de oudtante van de maker van de podcast, Mijke van Wijk. Zij groeide op met verhalen over Jos. Na haar dood werd haar dossier openbaar dat de Britten bijhielden toen ze in Londen was. Uit dat dossier blijkt dat sommige feiten anders liggen dan Jos altijd vertelde. Is ze tijdens de fietstocht naar Brussel inderdaad beschoten door geallieerde vliegtuigen? Wie is de reisgenoot die ineens opduikt in het dossier? Welke versie van de tocht is waar?

Bijwonen
Wilt u deze presentatie bijwonen? Dat kan. De toegang is gratis. U dient zich wel aan te melden via o.v.v. naam, e-mailadres en telefoonnummer om een gratis plek te reserveren. 

Podcast
Tante Jos, vanaf vrijdag 5 april bij KRO-NCRV te beluisteren via iTunes/Apple Podcasts, Stitcher, Google Podcasts, Pocket Casts en de NPO Radio 1 app. 

< naar overzicht