Ricciotti's Eeuwige Radiotoer in het Verzetsmuseum

Op 4 mei om 16:00 uur speelt het Riciotti ensemble in het Verzetsmuseum. Tijdens dit speciale optreden zal er stilstaan worden bij de belangrijke rol die de radio speelde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, en wordt er een repertoire gespeeld dat te maken heeft met deze periode. Op het programma staat bijvoorbeeld het nummer Smile dat vooral in de versie van de in 1919 geboren Nat King Cole bekend werd. Smile werd mede door Charlie Chaplin gecomponeerd voor zijn satirische film Modern Times uit 1933-1936.

Verder wordt het het beroemde eerste deel uit de vijfde symfonie van Beethoven gespeeld. Het basismotief van deze symfonie werd door de geallieerden als morsecode gebruikt voor de landing op de Normandische kust en de openingsmaten waren de herkenningstune van de internationale radiouitzendingen van de BBC. Uiteraard zal de muziek van het populairste Nederlandse radio-orkest van de oorlogsjaren, The Ramblers, ook niet ontbreken.

Een stukje geschiedenis

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de Friese radiopionier Hanso Idzerda vanuit zijn woning in Den Haag de allereerste muzikale radiouitzending ter wereld uitzond. Een enorme stap in de ontwikkeling van de media, misschien wel de grootste doorbraak sinds de uitvinding van de boekdrukkunst. Een idee dat enorme impact zou blijken te hebben op ons dagelijks leven, maar ook op de ontwikkeling van de muziek.

Solist Henk Kraaijeveld

De Eeuwige Radiotour

Tijdens de Eeuwige Radiotoer duikt het Ricciotti ensemble met solist Henk Kraaijeveld in een wereld vol nostalgie, waarin de radio het centrale punt van de woonkamer was en voor veel mensen een nieuwe klankwereld werd gepresenteerd. Dat doen ze met veel repertoire uit de hoogtijdagen van de radio. Natuurlijk leggen ze ook de verbinding met het hier en nu, met moderne technologieën en met manieren waarop volgende generaties nieuwe informatie tot zich nemen.

Gratis toegangelijk.

< naar overzicht