Sobiborbijeenkomst: Petra van den Boomgaard

Voor de veertiende keer herdenkt de Stichting Sobibor, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Hoofdspreker op donderdag 24 oktober is Petra van den Boomgaard.

KOOP NU TICKETS

In januari 1941, ruim een half jaar na de Duitse invasie, moest iedereen met Joodse grootouders zich aanmelden bij het lokale bevolkingsregister. Omdat terecht gevreesd werd dat de aanmelding zou worden vergeleken met het bevolkingsregister leek knoeien niet raadzaam. Maar later diende ruim 3% van de Joodse bevolking bij de bezetter een herzieningsverzoek in. Er betond twijfel over de Joodse afkomst, zo stelden de verzoekers. Ruim 2500 Joden wisten vervolgens door deze ontduiking van rassenvoorschriften aan de deportaties te ontkomen. Samen met de ruim 1200 mensen die het niet hebben overleefd, kozen ze ervoor om het heft in eigen handen te nemen. Petra van den Boomgaard zal tijdens haar presentatie in het Verzetsmuseum uitleggen hoe dit kon gebeuren.

Petra van den Boomgaard
Petra van den Boomgaard (1965) is historicus en jurist. Voor dit onderzoek gebruikte ze als eerste alle persoonsdossiers van het oorlogsarchief van de Rijksinspectie voor de bevolkingsregisters, de Collectie Calmeyer.

KOOP NU TICKETS

naar overzicht