Vriendendag 2019

Met veel genoegen nodigen wij u uit voor de Vriendendag 2019 met een programma rond de nieuwe tentoonstelling Mode op de bon. U bent welkom in het museum op zaterdag 23 november om 10:00 uur en neem gerust een introducé mee.

Tijdens de bezetting ontstond een groot tekort aan textiel. De tentoonstelling Mode op de bon toont hoe hierdoor de mode veranderde en hoe creatief werd omgegaan met het gebrek aan textiel. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums, rokken werden korter en trouwjurken werden gemaakt van parachutestof.

Talloze persoonlijke verhalen verlevendigen de tentoonstelling. Verhalen over het leven dat doorgaat, maar ook verhalen over de beroemdste modehuizen als Hirsch en Cie, en Gerzon, die door Jodenvervolging ten onder gaan.

Bezoeker van de tentoonstelling voelt aan stoffen die gebruikt werden tijdens de tweede wereldoorlog. Vanaf 10:00 uur worden Vrienden ontvangen met een kopje koffie of thee. Om 11:00 uur begint het programma met een welkomswoord van Godfried Lambriex, voorzitter Vrienden van het Verzetsmuseum, en directeur Liesbeth van der Horst. Hierna volgt een presentatie van Joke van Dijk over modehuis Hirsch & Cie tijdens de bezettingsjaren. Margriet Procee en Catherine Cuykens ontwierpen de kleding voor de succesmusical Soldaat van Oranje. Zij vertellen over waar ze op moesten letten bij het maken van kostuums. Na afloop is er de mogelijkheid om de tentoonstelling Mode op de bon te bezoeken. 

Aanmelden: Voor de Vriendendag kunt u zich (al dan niet met introducé) aanmelden via: .

Het museum is tijdens de Vriendendag gewoon geopend voor publiek. < naar overzicht