Anton de Komlezing 2020 door Abdelkader Benali

• Anton de Komlezing 2020 met Abdelkader Benali door Trouw en Verzetsmuseum

Met een nagesprek met Urmie Plein en Kiza Magendane

Woensdag 25 november verzorgde schrijver Abdelkader Benali de jaarlijkse Anton de Komlezing in Verzetsmuseum Amsterdam getiteld 'Anil Ramdas, Man van zijn tijd'. Kijk de lezing hier terug. Benali zal ingaan op de betekenis van verzet voor schrijvers zoals De Kom en Ramdas. Daarbij zal hij het hebben over ‘tegenverhalen’; verhalen die de geschiedenis van minderheden in beeld brengen naast die van dominante groepen. Na de lezing volgt een gesprek met Benali, actrice Urmie Plein en politicoloog Kiza Magendane onder leiding van Cees van de Laan, hoofdredacteur van Trouw. Kijk hier de lezing terug of download de tekst.

De Anton de Komlezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. De jaarlijkse lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving. Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

Je bent van harte uitgenodigd om de livestream van de lezing terug te kijken. De lezing startte om 19.30 op de website van Trouw en op het YouTube-kanaal van Verzetsmuseum.

Wil je de lezing terugkijken?

Wil je de lezing teruglezen? Download hem hier:

• adk lezing portretten sprekers benali
    • adk lezing portretten sprekers plein
    • adk lezing portretten sprekers magendane

Over de sprekers

Abdelkader Benali

Schrijver Abdelkader Benali debuteerde in 1996 met zijn bekroonde roman Bruiloft aan zee. Nadien publiceerde hij onder meer het Marokkaanse Kookboek Casa Benali, het kinderboek Mijn broer en ik en onlangs de roman De weekendmiljonair. In De vreemdeling laat Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Tevens schrijft hij poëzie, toneel en journalistiek werk. Ook is hij actief als programmamaker en presenteerde hij onder meer het NPS-programma De Schrijver en de stad en de meerdelige serie Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde. Zijn werk is meermaals bekroond en genomineerd. Zo ontving Benali onlangs de Gouden Ganzenveer, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Urmie Plein

Urmie Plein is actrice en studeerde in 1993 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze speelde in verschillende theatervoorstellingen, films en televisieseries, zoals de succesvolle tv-serie Amsterdam-E.V.A. In 2016 speelde ze in de theaterversie van het populaire Intouchables, en in 2019 bij ITA in Vallende Man. Urmie is ook te zien in de film April, May en June. Afgelopen jaar kroop Urmie in de huid van Judith de Kom, dochter van Anton de Kom, tijdens de solovoorstelling Mijn vader Anton de Kom van De Suriname Monologen van de Stichting Julius Leeft.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is politicoloog, schrijver en beleidsadviseur die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering, technologie en de positie van Afrika in de wereld. Hij werkt als kennismakelaar in internationale duurzame ontwikkeling bij The Broker in Den Haag en publiceert essays en reportages voor NRC-Handelsblad, De Kanttekening en de Groene Amsterdammer. In de zomer van 2020 verschijnt bij Prometheus zijn langverwachte debuut (literaire non-fictie) over zijn poging om een Nederlander te worden.

< naar overzicht