Helden & Schurken 2020

Een moffenmeid wordt na de bevrijding belaagd door een groep mannen en wordt kaalgeschoren.
 

Vijfdelige serie lezingen

Jaarlijks vindt in het Verzetsmuseum de vijfdelige lezingenserie ‘Helden & Schurken’ plaats. Elke maand één lezing, met elk een eigen onderwerp maar altijd over een thema dat te maken heeft met de bezetting. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema ‘Bevrijd, en toen…’, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.
Alle lezingen vinden plaats op woensdagen van 15:30 tot 17:00 uur. Bij de prijs is een drankje na afloop inbegrepen.

Helden & Schurken is een gezamenlijk initiatief van Verzetsmuseum, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad.

 

3 JUNI: AFREKENING

Erik Somers van het NIOD in gesprek met Ad van Liempt en Bas Kortholt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de afrekening met collaborateurs en landverraders direct na de oorlog en de impact hiervan op de Nederlandse samenleving.

Koop hier tickets

 

UITGESTELD: Terugkeer uit de Arbeidsinzet

Een groepsfoto van in Braunschweig te werk gestelde Nederlanders Clairy Polak praat met Renske Krimp en ooggetuigen over de Nederlandse mannen die terugkeerden na hun tewerkstelling in Duitsland. Hoe was hun ontvangst bij thuiskomst en hoe vonden  zij hun draai weer  in de Nederlandse samenleving? Renkse Krimp doet promotieonderzoek naar de geschiedenis van de Arbeidsinzet.

UITGESTELD: Bersiap

Foto van 4 Indonesische gevangenen. Zij verrichten veegwerk onder bewaking van een bewapende Nederlandse militair op het als interneringskamp ingerichte eiland Onrust, 15 km van de haven van Batavia. Opname 24 augustus 1946Bas Kromhout van het Historisch Nieuwsblad in gesprek met Coen Verbraak en ooggetuigen over de gewelddadigheden in Indonesië na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Eerder in deze serie in 2020:

15 JANUARI: MOFFENMEIDEN

Twee zojuist kaalgeknipte 'moffenmeiden' met geallieerde soldaat en enkele omstanders.Een gesprek met Rianne Oostrom, schrijfster van het boek Moffenmeiden en ooggetuigen over de vernedering die Nederlandse vrouwen vlak na de bevrijding ondergingen als ze een relatie met een Duitse soldaat hadden gehad, of daarvan werden verdacht.

 

19 FEBRUARI: BEWARIËRS

U wordt door niemand verwacht  - Michal CitroenZe bewaarden servies, schilderijen of sierraden van weggevoerde Joodse buren en kennissen. Overlevende Joden kregen hun  spullen vaak niet terug.  Waren er alleen slechte of ook goede bewariërs?

VPRO-journalist Jos Palm in gesprek met journalist Jessica Voeten, dochter van Marga Minco, en met historica Michal Citroen, schrijfster van U wordt door niemand verwacht over ‘de kleine shoah’ na de oorlog.

LOCATIE
Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

AANVANG
15:30 uur

PRIJS
Per lezing: € 14,- 
Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad: € 10,- per lezing
Gratis op vertoon van een studentenkaart

TICKETS
Bestel uw ticket eenvoudig hier online. 
Kaarten zijn ook te koop aan de kassa van het museum tijdens onze openingstijden. 

naar overzicht