Lezing Mode op de bon

Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over de mode in de jaren '40

Jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn want al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon.

Een modefoto van de collectie van modehuis Hirsch dat tijdens de Tweede wereldoorlog leidde onder de Duitse bezetting.De tentoonstelling Mode op de bon in het Verzetsmuseum in Amsterdam laat zien hoe het modebeeld veranderde tijdens de bezetting. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums en het model werd daardoor rechter en breder. De rokken werden minder geplooid en korter om zo stof te besparen. Ook kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.

Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt in haar lezing over de mode in de jaren 40 en hoe men omging met het gebrek aan textiel.  Ook is er aandacht voor de huidige trend op modegebied om textiel te hergebruiken. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. Lees hier meer over de tentoonstelling Mode op de bon. 

Prijzen zijn exclusief toegang tot het museum. De lezing wordt ook georganiseerd op zaterdag 16 mei.

< naar overzicht