Nieuws

14 april 2020

Wat draag jij 5 mei

Onder de noemer ‘Wat draag jij 5 mei?’ is Verzetsmuseum Amsterdam benieuwd wat Nederlanders dit jaar dragen op Bevrijdingsdag. Wat is het verhaal achter dit kledingstuk en waarom symboliseert het vrijheid?

Lees meer

8 april 2020

Doe mee met onze Instastory Quiz

Elke vrijdag om 15:00 uur plaatsen we op ons Instagram-account tien vragen over ons museum.

Lees meer

18 maart 2020

Nelly uit Verzetsmuseum Junior overleden

Nelly Vroegop, een van de vier hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior, is op 18 maart op 94-jarige leeftijd overleden. 

Lees meer

16 februari 2020

Liesbeth van der Horst onderscheiden met Eberhartje

Directeur Liesbeth van der Horst is onderscheiden met een Eberhartje. Het is een erespeld die wordt uitgereikt aan iemand met een hart van goud.

Lees meer

27 januari 2020

Toespraak Jacob Kohnstamm Holocaustherdenking

Toespraak gehouden door voorzitter van het Verzetsmuseum Jacob Kohnstamm de lunch na de Holocaust herdenking op uitnodiging van het Auschwitz comité op 26-1-2020.

Lees meer

2 januari 2020

Recordaantal bezoekers voor Verzetsmuseum Amsterdam

In 2019 trok Verzetsmuseum Amsterdam ruim 113.000 bezoekers, een nieuw record. Het zijn er 7.600 meer dan in 2018.

Lees meer

19 december 2019

Jozias van Aartsen wordt voorzitter Raad van Toezicht Verzetsmuseum Amsterdam

Begin 2020 neemt Jozias van Aartsen het voorzitterschap van het bestuur van het Verzetsmuseum over van Jacob Kohnstamm. Daarmee stapt het museum over van het bestuursmodel naar het Raad van Toezicht-model.

Lees meer

17 december 2019

In memoriam: Frits van Suchtelen

Onze zeer gewaardeerde ex-collega Frits van Suchtelen is op 12 december op 67-jarige leeftijd overleden. 

Lees meer

13 november 2019

Verzetsmuseum Junior wint ANWB-prijs

Het plan om Verzetsmuseum Junior toegankelijk te maken voor kinderen met een audiovisuele beperking heeft € 10.000 gewonnen uit het ANWB Fonds. De prijs werd 13 november in het museum overhandigd. 

Lees meer

6 november 2019

Brief uit Dachau na 75 jaar bezorgd

Op 6 november werd bij José de Beer-Esch uit Kaatsheuvel na 75 jaar een brief bezorgd die haar vader Hugo Esch in 1944 in kamp Dachau had geschreven aan zijn familie. 

Lees meer

13 augustus 2019

Verzetsmuseum Junior genomineerd voor ANWB Fonds

Verzetsmuseum Junior is genomineerd voor het ANWB Fonds met ons plan het museum ook toegankelijk te maken voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. We maken kans op € 10.000 via een publieksstemming.

Lees meer >

11 juni 2019

Explosiegevaar! wint Europese prijs

De tentoonstelling ‘Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister’ van het Verzetsmuseum heeft afgelopen zaterdag in Warschau de Zilveren European design award gewonnen in de categorie ‘Exhibition Design’.

Lees meer >

20 november 2018

Burgemeester Halsema van Amsterdam onthult Verzetsmuseum Junior op wielen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum.

Lees meer  >

11 oktober 2018

Uitzonderlijk omvangrijke schenking

Maar zelden krijgt het Verzetsmuseum zulke omvangrijke schenkingen als deze week, toen Anneke Hemelrijk het uitgebreide archief van haar vader Jan overdroeg. Jan Hemelrijk (1918-2005) was een van de centrale mensen van de PP-groep, een verzetsgroep waarin veel mensen met een joodse achtergrond actief waren.

Lees meer >

8 oktober 2018

Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs 2018

Het Museon in Den Haag, Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem waren door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten hebben een geldprijs gekregen om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden.

Als winnaar ontvangt het Verzetsmuseum de hoofdprijs van € 30.000. De tweede prijs van € 15.000,- gaat naar het Museon in Den Haag  en de derde prijs van € 7.500, - naar Het Voerman Museum Hattem.

Lees meer >

2 oktober 2018

Willemijn Petroff-Van Gurp wordt op 8 november 100 jaar 

In 2015 was Willemijn Petroff-Van Gurp een van de twaalf geportreteerde gevangenen in de tentoonstelling Geen nummers maar Namen over Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.

Lees meer >

20 september 2018

Geheim agent WO2 zendt na 75 jaar opnieuw morseboodschap naar Engeland

Tweede Wereldoorlog-veteraan en Engelandvaarder Bram Grisnigt (95) zendt op donderdag 20 september, exact vijfenzeventig jaar nadat hij door de Britse geheime dienst boven Nederland werd gedropt, een morsebericht van Amsterdam naar Engeland met de zendapparatuur van toen.

Lees meer >

 

12 september 2018

Verzet van joden en menselijke waardigheid

Tekst van de lezing door Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam, ter gelegenheid van de presentatie van het boek  Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde geschreven door Selma Leydesdorff.

Lees meer >

8 september 2018

Verzetsmuseum finalist RAAK Stimuleringsprijs 2018

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000. Bekijk hieronder de inzendingen en stem op jouw favoriet! Je kunt stemmen tot zondag 7 oktober 22.00 uur. Op maandag 8 oktober maken wij de winnaar bekend.

Lees meer >

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor