Nieuws

19 december 2019

Jozias van Aartsen wordt voorzitter Raad van Toezicht Verzetsmuseum Amsterdam

Begin 2020 neemt Jozias van Aartsen het voorzitterschap van het bestuur van het Verzetsmuseum over van Jacob Kohnstamm. Daarmee stapt het museum over van het bestuursmodel naar het Raad van Toezicht-model.

Lees meer

17 december 2019

In memoriam: Frits van Suchtelen

Onze zeer gewaardeerde ex-collega Frits van Suchtelen is op 12 december op 67-jarige leeftijd overleden. 

Lees meer

13 november 2019

Verzetsmuseum Junior wint ANWB-prijs

Het plan om Verzetsmuseum Junior toegankelijk te maken voor kinderen met een audiovisuele beperking heeft € 10.000 gewonnen uit het ANWB Fonds. De prijs werd 13 november in het museum overhandigd. 

Lees meer

6 november 2019

Brief uit Dachau na 75 jaar bezorgd

Op 6 november werd bij José de Beer-Esch uit Kaatsheuvel na 75 jaar een brief bezorgd die haar vader Hugo Esch in 1944 in kamp Dachau had geschreven aan zijn familie. 

Lees meer

13 augustus 2019

Verzetsmuseum Junior genomineerd voor ANWB Fonds

Verzetsmuseum Junior is genomineerd voor het ANWB Fonds met ons plan het museum ook toegankelijk te maken voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. We maken kans op € 10.000 via een publieksstemming.

Lees meer >

11 juni 2019

Explosiegevaar! wint Europese prijs

De tentoonstelling ‘Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister’ van het Verzetsmuseum heeft afgelopen zaterdag in Warschau de Zilveren European design award gewonnen in de categorie ‘Exhibition Design’.

Lees meer >

20 november 2018

Burgemeester Halsema van Amsterdam onthult Verzetsmuseum Junior op wielen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum.

Lees meer  >

11 oktober 2018

Uitzonderlijk omvangrijke schenking

Maar zelden krijgt het Verzetsmuseum zulke omvangrijke schenkingen als deze week, toen Anneke Hemelrijk het uitgebreide archief van haar vader Jan overdroeg. Jan Hemelrijk (1918-2005) was een van de centrale mensen van de PP-groep, een verzetsgroep waarin veel mensen met een joodse achtergrond actief waren.

Lees meer >

8 oktober 2018

Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs 2018

Het Museon in Den Haag, Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem waren door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten hebben een geldprijs gekregen om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden.

Als winnaar ontvangt het Verzetsmuseum de hoofdprijs van € 30.000. De tweede prijs van € 15.000,- gaat naar het Museon in Den Haag  en de derde prijs van € 7.500, - naar Het Voerman Museum Hattem.

Lees meer >

2 oktober 2018

Willemijn Petroff-Van Gurp wordt op 8 november 100 jaar 

In 2015 was Willemijn Petroff-Van Gurp een van de twaalf geportreteerde gevangenen in de tentoonstelling Geen nummers maar Namen over Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.

Lees meer >

20 september 2018

Geheim agent WO2 zendt na 75 jaar opnieuw morseboodschap naar Engeland

Tweede Wereldoorlog-veteraan en Engelandvaarder Bram Grisnigt (95) zendt op donderdag 20 september, exact vijfenzeventig jaar nadat hij door de Britse geheime dienst boven Nederland werd gedropt, een morsebericht van Amsterdam naar Engeland met de zendapparatuur van toen.

Lees meer >

 

12 september 2018

Verzet van joden en menselijke waardigheid

Tekst van de lezing door Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam, ter gelegenheid van de presentatie van het boek  Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde geschreven door Selma Leydesdorff.

Lees meer >

8 september 2018

Verzetsmuseum finalist RAAK Stimuleringsprijs 2018

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000. Bekijk hieronder de inzendingen en stem op jouw favoriet! Je kunt stemmen tot zondag 7 oktober 22.00 uur. Op maandag 8 oktober maken wij de winnaar bekend.

Lees meer >

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor