Aanpassing Verzetsmuseum Amsterdam mooiste project Noord-Holland

Museum wordt toegankelijker voor kinderen met een audiovisuele beperking

Directeur Liesbeth van der Horst ontving woensdag 13 november 2019 een cheque van € 10.000 van Marjon de Kaper (directeur Reizen van de ANWB).
Het geld wordt gebruikt om Verzetsmuseum Junior toegankelijk te maken voor kinderen met auditieve of visuele beperking. Dit project is verkozen tot het mooiste in de provincie Noord-Holland. Voor iedere provincie is een project gekozen. Bijna 23.000 Nederlanders uit heel het land brachten voor dit nationale project van het ANWB Fonds hun stem uit.

Uniek
Verzetsmuseum Junior, een deel van het Verzetsmuseum in Amsterdam, dat gericht is op kinderen, wordt de eerste historische museumopstelling in Nederland toegankelijk voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. Daarmee wordt het een uniek project in Nederland; er zijn nog geen musea die dat permanent hebben voor deze twee groepen.

Droom in vervulling
Voor doven en slechthorenden komt er in het Verzetsmuseum een videotour met ondertiteling en een vertaling in Nederlandse gebarentaal. En er komen voelvoorwerpen en geleidelijnen voor blinde bezoekers. Voor museumdirecteur Liesbeth van der Horst is het een droom die in vervulling gaat. ,,Ik heb dit al heel lang in mijn hoofd. Ooit was ik in Parijs in het Zadkine museum en daar hadden ze al iets voor blinden. Ik dacht: dat wil ik ook!’’

Het Verzetsmuseum Junior zal door de aanpassingen naar verwachting de komende tien jaar jaarlijks duizenden kinderen met een beperking ontvangen, deels ook in schoolverband.

De geleidelijn voor blinden wordt op de grond geplakt   Een noppenveld voor blinden wordt in de tentoonstelling op de grond geplakt

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)