Aanpassing Verzetsmuseum Amsterdam mooiste project Noord-Holland

Museum wordt toegankelijker voor kinderen met een audiovisuele beperking

Directeur Liesbeth van der Horst ontving woensdag 13 november 2019 een cheque van € 10.000 van Marjon de Kaper (directeur Reizen van de ANWB).
Het geld wordt gebruikt om Verzetsmuseum Junior toegankelijk te maken voor kinderen met auditieve of visuele beperking. Dit project is verkozen tot het mooiste in de provincie Noord-Holland. Voor iedere provincie is een project gekozen. Bijna 23.000 Nederlanders uit heel het land brachten voor dit nationale project van het ANWB Fonds hun stem uit.

Uniek
Verzetsmuseum Junior, een deel van het Verzetsmuseum in Amsterdam, dat gericht is op kinderen, wordt de eerste historische museumopstelling in Nederland toegankelijk voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. Daarmee wordt het een uniek project in Nederland; er zijn nog geen musea die dat permanent hebben voor deze twee groepen.

Droom in vervulling
Voor doven en slechthorenden komt er in het Verzetsmuseum een videotour met ondertiteling en een vertaling in Nederlandse gebarentaal. En er komen voelvoorwerpen en geleidelijnen voor blinde bezoekers. Voor museumdirecteur Liesbeth van der Horst is het een droom die in vervulling gaat. ,,Ik heb dit al heel lang in mijn hoofd. Ooit was ik in Parijs in het Zadkine museum en daar hadden ze al iets voor blinden. Ik dacht: dat wil ik ook!’’

Het Verzetsmuseum Junior zal door de aanpassingen naar verwachting de komende tien jaar jaarlijks duizenden kinderen met een beperking ontvangen, deels ook in schoolverband.

De geleidelijn voor blinden wordt op de grond geplakt   Een noppenveld voor blinden wordt in de tentoonstelling op de grond geplakt

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)