Brief uit Dachau 75 jaar na dato bezorgd

Zoon van Amerikaanse soldaat brengt persoonlijk brief van overleden vader

‘Ik kon er al weken niet van slapen’, zegt José De Beer-Esch uit Kaatsheuvel. Afgelopen woensdag ontving zij, via bemiddeling van Verzetsmuseum Amsterdam, Michael Mason uit Denver, die een heel bijzondere brief voor haar bij zich had. Hugo Esch, een slager uit Kaatsheuvel en de vader van José, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd voor belediging van de Führer en gedeporteerd naar het in Beieren gelegen kamp Dachau. Daarvandaan schreef hij brieven naar huis. De laatste brief, gedateerd op 3 september 1944, is nooit aangekomen omdat de postverbindingen naar Nederland toen al verbroken waren. “Ik ben snel bij jou en de kinderen en dan zijn we weer gelukkig”, schreef Esch, die vlak voor het einde van de oorlog zou omkomen bij een dodenmars.

De brief werd retour naar Dachau verzonden en is daar in handen gekomen van Roy Mason, een Amerikaanse soldaat die diende in o.a. Noord-Afrika, Frankrijk en Duitsland. Mason nam de brief mee naar huis en bewaarde die zorgvuldig bij zijn spullen uit de oorlog. Daar zou die voor altijd zijn gebleven als zijn zoon Michael niet vele jaren later de naam van Hugo Esch gegoogeld had. Hij kwam toen uit bij het Digitale Dachau Monument van Verzetsmuseum Amsterdam (www.verzetsmuseum.org/dachau), waar de namen vermeld staan van alle Nederlanders die in Dachau hebben vastgezeten. “Toen ik hoorde dat de dochter van Esch nog leeft, wilde ik graag dat zij deze brief alsnog zou krijgen”, vertelt Mason, die speciaal naar Nederland is gekomen om de brief persoonlijk te overhandigen. “It’s the right thing to do.” Bij de ontmoeting was ook Jos Sinnema aanwezig, onderzoeker van het Verzetsmuseum, die o.a. wist te achterhalen in welke barak Esch in Dachau heeft gezeten. “Ik heb mijn vader nooit gekend en dat gemis heeft als een rode draad door mijn leven gelopen”, vertelt een geëmotioneerde José De Beer-Esch. “Deze brief betekent daarom heel veel voor me.”

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)