Brief uit Dachau 75 jaar na dato bezorgd

Zoon van Amerikaanse soldaat brengt persoonlijk brief van overleden vader

‘Ik kon er al weken niet van slapen’, zegt José De Beer-Esch uit Kaatsheuvel. Afgelopen woensdag ontving zij, via bemiddeling van Verzetsmuseum Amsterdam, Michael Mason uit Denver, die een heel bijzondere brief voor haar bij zich had. Hugo Esch, een slager uit Kaatsheuvel en de vader van José, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd voor belediging van de Führer en gedeporteerd naar het in Beieren gelegen kamp Dachau. Daarvandaan schreef hij brieven naar huis. De laatste brief, gedateerd op 3 september 1944, is nooit aangekomen omdat de postverbindingen naar Nederland toen al verbroken waren. “Ik ben snel bij jou en de kinderen en dan zijn we weer gelukkig”, schreef Esch, die vlak voor het einde van de oorlog zou omkomen bij een dodenmars.

De brief werd retour naar Dachau verzonden en is daar in handen gekomen van Roy Mason, een Amerikaanse soldaat die diende in o.a. Noord-Afrika, Frankrijk en Duitsland. Mason nam de brief mee naar huis en bewaarde die zorgvuldig bij zijn spullen uit de oorlog. Daar zou die voor altijd zijn gebleven als zijn zoon Michael niet vele jaren later de naam van Hugo Esch gegoogeld had. Hij kwam toen uit bij het Digitale Dachau Monument van Verzetsmuseum Amsterdam (www.verzetsmuseum.org/dachau), waar de namen vermeld staan van alle Nederlanders die in Dachau hebben vastgezeten. “Toen ik hoorde dat de dochter van Esch nog leeft, wilde ik graag dat zij deze brief alsnog zou krijgen”, vertelt Mason, die speciaal naar Nederland is gekomen om de brief persoonlijk te overhandigen. “It’s the right thing to do.” Bij de ontmoeting was ook Jos Sinnema aanwezig, onderzoeker van het Verzetsmuseum, die o.a. wist te achterhalen in welke barak Esch in Dachau heeft gezeten. “Ik heb mijn vader nooit gekend en dat gemis heeft als een rode draad door mijn leven gelopen”, vertelt een geëmotioneerde José De Beer-Esch. “Deze brief betekent daarom heel veel voor me.”

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide