Explosiegevaar! wint Europese prijs

11 juni 2019

Zilveren European design award
De tentoonstelling ‘Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister’ van het Verzetsmuseum heeft afgelopen zaterdag in Warschau de Zilveren European design award gewonnen in de categorie ‘Exhibition Design’.

Het designduo Trapped in Suburbia uit Amsterdam maakte het ontwerp voor deze tentoonstelling van het Verzetsmuseum.

Verzetsdaad meebeleven
75 jaar geleden, op 27 maart 1943, pleegde een groep van zes kunstenaars een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. De interactieve tentoonstelling laat bezoekers deze verzetsdaad meebeleven.

Onderdompeling
In Explosiegevaar! gaan de bezoeker door deels geanimeerde striptekeningen op wanden en plafonds in een reeeks kleinere ruimtes met het verhaal van de aanslag. De bezoekers ervaren hoe de aanslag stap voor stap ontstond en werd voorbereid en ze worden uitgenodigd mee te denken met de dilemma's van de beramers. Bijvoorbeeld over het maken van slachtoffers en over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.

Lof
De jury was vol lof over de tentoonstelling. “Huiveringwekkend. Je zit er middenin” en “spannende onderdompeling in een heldhaftig verhaal.”

Trapped in Suburbia ontwierp verschillende ruimtes.

De award
De European design awards zijn een samenwerking tussen toonaangevende Europese designmagazines, -sites en -blogs waaronder Dude en Dutch Designers Magazine, een uitgave van de BNO. De prijs is in 2007 in het leven geroepen om de kwaliteit van Europees communicatiedesign te tonen, vieren en bevorderen.

Zie hier meer over de tentoonstelling.

Zie hier het stripverhaal over de aanslag.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam