Jozias van Aartsen wordt voorzitter Raad van Toezicht Verzetsmuseum Amsterdam

Begin 2020 neemt Jozias van Aartsen het voorzitterschap van het bestuur van het Verzetsmuseum over van Jacob Kohnstamm.

Portretfoto van Jozias van Aartsen, vanaf 1 januari 2020 voorzitter van de Raad van Toezicht van Verzetsmuseum AmsterdamJozias van Aartsen (1947) is bestuurder en politicus (VVD) en was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken, burgemeester van Den Haag en in 2017 en 2018 waarnemend burgemeester van Amsterdam. Van Aartsen: “Ik voel me zeer vereerd om voorzitter van het Verzetsmuseum te worden. Het museum blijft de samenleving confronteren met essentiële vragen over onze houding tegenover onmenselijkheid. Die houding bepaalt ook de mate van het behoud van de fundamenten van onze rechtsstaat.” Bestuurders en directeur van het Verzetsmuseum zijn blij dat de bestuurlijke topkandidaat Van Aartsen bereid is het voorzitterschap van het museum op zich te nemen.

Voormalig politicus en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (D66) Jacob Kohnstamm (1949) was vanaf 2015 lid - en vanaf januari 2018 voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum. Hij had al eerder te kennen gegeven het voorzitterschap na twee jaar te willen overdragen en is buitengewoon enthousiast dat Jozias van Aartsen hem als voorzitter wil opvolgen. Het museum stapt met het aantreden van Van Aartsen over van het bestuursmodel op het Raad van Toezicht-model.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide