20 september 2018

-Morse-boodschap--.

Geheim agent WO2 zendt na 75 jaar opnieuw morseboodschap naar Engeland

Tweede Wereldoorlog-veteraan en Engelandvaarder Bram Grisnigt (95) zendt op donderdag 20 september, exact vijfenzeventig jaar nadat hij door de Britse geheime dienst boven Nederland werd gedropt, een morsebericht van Amsterdam naar Engeland met de zendapparatuur van toen.

Eerbetoon
Vanuit het Verzetsmuseum in Amsterdam brengt hij met zijn morsebericht een eerbetoon aan zijn gesneuvelde mede-agenten en aan de RAF piloten die de Nederlandse geheim agenten met groot gevaar voor eigen leven naar bezet Nederland brachten. Het bericht van Bram Grisnigt wordt aan Engelse zijde ontvangen met apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog door medewerkers van het RAF Signals Museum in Henlow.

Gedropt
Grisnigt werd in de nacht van 19 op 20 september 1943 samen met mede-agent Pieter Hoekman gedropt in de buurt van Beugen, Noord-Brabant met als taak radiocontact te onderhouden tussen het verzet – de Ordedienst - en de Nederlandse regering in Londen. Hoekman sneuvelde in een gevecht met Duitse soldaten. Grisnigt ontkwam waarna hij met zijn zender belangrijke informatie naar Engeland kon zenden.

Gearresteerd en bevrijd
Op 2 februari 1944 werd de radiozender van Bram Grisnigt in Amsterdam uitgepeild waarna hij door de Sicherheitsdienst werd gearresteerd. Na een tocht langs verschillende strafgevangenissen en concentratiekampen werd Grisnigt in april 1945 door de Russen in kamp Ravensbruck bevrijd.

Hieronder 8 foto's waaronder Bram Grisnigt die met twee verschillende zenders zijn boodschap naar Engeland stuurt, zijn briefje met morse-alfabet van Grisnigt, skype-beeld van de verbinding met Engeland.  Klik op de foto of rechtsboven op de pijltjes.

• Bram Grisnigt 2 600
    • morse alfabet bram grisnigt collectie verzetsmuseum amsterdam 600
    • bram grisnigt zendt 600 400
    • Bram Grisnigt 5 600
    • Bram Grisnigt 17 600
    • Bram Grisnigt 1 600
    • Bram Grisnigt 3 600
    • Bram Grisnigt 4 600

Uniek filmpje
Pierre Coronel werkte als marconist voor het verzet. Hij was verbonden aan de verzetsgroep Raad van Verzet. Op het filmpje zendt hij vanaf een zolder aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Hij is gefilmd door de bewoner F.F. J. Taylor, die hem ook assisteerde.
Coronel zendt met soortgelijke apparatuur als Bram Grisnigt gebruikte.

Het filmpje is uniek omdat het in de oorlog is gemaakt. Veel  andere film van verzet zijn vlak na de oorlog nagespeeld.

Pierre Coronel is op 25 februari 1945 gefusilleerd. Op de website van de oorlogsgravenstichting staat een portret van hem.

Jaar van Verzet
Het jaar 2018 is door het Platform WO2 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. Binnen het Platform WO2 werken de verzamelde oorlogs- en verzetsmusea, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, de Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam