Nelly uit Verzetsmuseum Junior overleden

Nelly, zoals zij is afgebeeld bij haar huis in Verzetsmuseum Junior. Te zien is een kartonnen cutout van Nelly.

Nelly Vroegop, een van de vier hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior, is op 18 maart op 94-jarige leeftijd overleden. Nelly kwam uit een NSB-gezin en was enthousiast lid van de Jeugdstorm. Ze geloofde in het Nationaal-Socialisme. Na de oorlog werd ze, als Jeugdstormleidster, een jaar geinterneerd. Nelly koos er bewust voor om met haar verhaal in de openbaarheid te treden. In het slotdeel van Junior vertelt ze: “Op 4 en 5 mei hoor ik er niet bij. Dan ben ik onzichtbaar. Voor mij was het geen bevrijding, voor mij was het opsluiting.”  

Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst: “De schaamte in NSB-kringen zit heel diep. Het was destijds ontzettend moeilijk om een NSB-hoofdpersoon te vinden. Nelly vond het belangrijk dat ook het verhaal van de NSB-kinderen werd verteld, en besloot mee te werken. Daar was moed voor nodig.” 

We wensen Adry en andere familieleden veel sterkte toe. 

De andere drie hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior: de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, en Henk uit een alledaags gezin, zijn nog in leven. 

Bekijk het filmje over Nelly.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor