Nelly uit Verzetsmuseum Junior overleden

Nelly, zoals zij is afgebeeld bij haar huis in Verzetsmuseum Junior. Te zien is een kartonnen cutout van Nelly.

Nelly Vroegop, een van de vier hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior, is op 18 maart op 94-jarige leeftijd overleden. Nelly kwam uit een NSB-gezin en was enthousiast lid van de Jeugdstorm. Ze geloofde in het Nationaal-Socialisme. Na de oorlog werd ze, als Jeugdstormleidster, een jaar geinterneerd. Nelly koos er bewust voor om met haar verhaal in de openbaarheid te treden. In het slotdeel van Junior vertelt ze: “Op 4 en 5 mei hoor ik er niet bij. Dan ben ik onzichtbaar. Voor mij was het geen bevrijding, voor mij was het opsluiting.”  

Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst: “De schaamte in NSB-kringen zit heel diep. Het was destijds ontzettend moeilijk om een NSB-hoofdpersoon te vinden. Nelly vond het belangrijk dat ook het verhaal van de NSB-kinderen werd verteld, en besloot mee te werken. Daar was moed voor nodig.” 

We wensen Adry en andere familieleden veel sterkte toe. 

De andere drie hoofdpersonen uit Verzetsmuseum Junior: de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, en Henk uit een alledaags gezin, zijn nog in leven. 

Bekijk het filmje over Nelly.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor