onthulling

  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 1
  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 7
  • verzetsmuseumjunioropwielen hi0a4253 jeroencvanzijp
  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 2
  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 3
  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 5
  • opening verzetsmuseumjunioropwielen 600px jeroencvanzijp 6
 • Previous
 • Next

klik op de foto voor meer foto's

Burgemeester Halsema van Amsterdam onthult Verzetsmuseum Junior op wielen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum. Leerlingen van de school gingen daarna in gesprek met Jan Slomp, een van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling en volgden een workshop van War Child.

Verzetsmuseum Junior op wielen is bedoeld voor kinderen die de weg naar een museum in het hart van Amsterdam niet zo snel kunnen vinden, bijvoorbeeld in Amsterdamse buurten buiten de ring of gemeenten als Almere en Purmerend. In deze wijken krijgen kinderen relatief veel te maken met intolerantie, racisme, antisemitisme en anti-islamisme. Juist voor hen is de boodschap van Verzetsmuseum Junior relevant.

Bezoek aan het museum
Burgemeester Halsema bezocht na de onthulling samen met een groep kinderen het Verzetsmuseum Junior op wielen. Deze groep hielp bij het inrichten van de oplegger. De burgemeester kreeg van de kinderen uitleg over de tentoonstelling en de vier hoofdpersonen: de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, Nelly die bij de jeugdclub van de NSB zat en Henk uit een alledaags gezin. Jan was ook aanwezig bij de onthulling en beantwoordde daarna vragen van de leerlingen. Zij volgden ook een workshop van War Child, over kinderen die nu in oorlogsgebieden wonen.

Kinderrechtenfestival
Zondag 25 november is Verzetsmuseum Junior op wielen te bezichtigen tijdens het Kinderrechtenfestival in Amsterdam West bij de Ru Paré Community, Chris Lebeaustraat 4 in Amsterdam.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor