Stem op de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

Welke foto’s uit onze provincie moeten volgens u onderdeel worden van een nationale tentoonstelling van foto’s uit de Tweede Wereldoorlog? Provincie Noord-Holland nodigt u van harte uit om op woensdag 15 januari een bijzondere fotopresentatie van de Noord-Hollandse canon bij te wonen en uw stem te laten horen. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Stem op de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog In onze provincie zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog op veel plekken terug te vinden. Denk aan de Atlantikwall, herdenkingsbeelden en monumenten voor de slachtoffers, of meer tastbare vondsten zoals helmen, munitie en bunkers. Maar ook foto’s herinneren ons aan deze periode. En een beeld vertelt vaak zoveel meer dan woorden. Het roept emoties op, herinnert ons, beangstigt, maakt blij, shockeert, maar kan ook ontroeren en ons recht in onze ziel raken. Het kan zelfs symbool worden voor een bepaalde historische periode.

Indrukwekkende foto’s

Het scala aan foto’s van Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog is enorm. Indrukwekkende foto’s van verwoestingen en ‘vergeten’ bombardementen zoals die op Den Helder, verzetsdaden, grootschalige razzia’s in Amsterdam en Beverwijk of van de traumatische hongerwinter van ‘44-‘45 die grote delen van Noord-Holland teisterde. Maar ook foto’s van Amsterdam als toeristische trekpleister in de oorlogsjaren, feestvierende mensen bij de bevrijding in ’45 en foto’s van afgevoerde collaborateurs, die nu wellicht enig gevoel van schaamte oproepen.

En wie herinnert zich nog de spectaculaire foto’s van onze nationale trots De Nachtwacht die opgerold op weg ging naar een bomvrije kunstkelder in Castricum? Daar heeft het doek tot 21 maart 1941 gelegen. Daarna werd het vervoerd naar de bomvrije kluizen van het Rijksmuseum in Heemskerk. Het waren gewone Noord-Hollanders, mensen als Cor en Jan Stet, verhuizers uit Castricum, die bij deze kunsttransporten waren betrokken. Of Texel, dat als laatste stukje Nederland werd bevrijd? Het Waddeneiland was het decor van de laatste slag op Europees grondgebied.

Visueel verhaal van WOII in Noord-Holland

De 50 foto’s die op 15 januari worden gepresenteerd vertellen een visueel verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland. U wordt bij elk beeld door experts, ervaringsdeskundigen, nabestaanden of andere betrokken meegenomen in het verhaal áchter de foto. Waar is de foto genomen? Door wie? Wat is er afgebeeld? Wat is de betekenis van de gebeurtenis en wat zijn de lotgevallen van de afgebeelde personen? Dat is de kracht van beeld. Al deze foto’s samen laten ons maar al te zeer beseffen hoe bijzonder het is dat we nu al 75 jaar in vrijheid leven.

Uitnodiging aan alle inwoners

Stem op de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

In het kader van 75 Jaar Vrijheid organiseert het NIOD in 2020 een nationale tentoonstelling met de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 15 januari kunt u na afloop van alle prachtige fotoverhalen bepalen welke foto’s uit Noord-Holland een plaats moeten krijgen in die tentoonstelling.

Iedereen die in de provincie Noord-Holland woont kan deelnemen. Jong, oud, individueel of als groep. In een programma van in totaal 1,5 uur ontdekt u op aansprekende wijze de verhalen achter de foto’s, laat u uw stem horen en kunt u napraten met kenners, experts, ervaringsdeskundigen, nabestaanden en andere aanwezigen.

Kosteloos inschrijven en meer informatie

Deelname is gratis. Meld u nu aan via: www.noord-holland.nl/50fotos. Daar vindt u ook meer informatie over de bijeenkomst.

Over De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s

De bijeenkomst is onderdeel van een landelijke campagne van Platform WO2 in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’. Initiatiefnemers zijn NIOD, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en Netwerk Oorlogsbronnen. Provincie Noord-Holland faciliteert de campagne en de bijeenkomst op 15 januari.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam