11 oktober 2018

Uitzonderlijk omvangrijke schenking

Linksvoor een stapel lege persoonsbewijzen om te gebruiken voor vervalsingen. Klik op foto voor vergroting.

Anneke Hemelrijk met het archief van haar vader Jan voor het museum.Verzetsman Jan Hemelrijk (1918-2005)
Maar zelden krijgt het Verzetsmuseum zulke omvangrijke schenkingen als deze week, toen Anneke Hemelrijk het uitgebreide archief van haar vader Jan overdroeg. Jan Hemelrijk (1918-2005) was een van de centrale mensen van de PP-groep, een verzetsgroep waarin veel mensen met een Joodse achtergrond actief waren.

PP-groep
Deze groep, vernoemd naar de fantasiewezens ‘porgel’ en ‘porulan’ uit het gedicht 'De Blauwbilgorgel' van C. Buddingh, spande zich in om Joodse onderduikers te helpen. Zo regelde ze bijvoorbeeld valse papieren en voedselbonnen.

Administratie
Tot het geschonken materiaal behoort een groot deel van de administratie van de PP-groep. Het Verzetsmuseum had al een uitgebreid archief van Bob van Amerongen, de andere oprichter van de PP-groep. De stukken van Jan Hemelrijk vormen daar een mooie aanvulling op.

De geschiedenis van de PP-groep is uitgebreid beschreven in: Loes Gompes, Fatsoenlijk land. Porgel en Porulan in het verzet (Amsterdam 2013).“

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)