11 oktober 2018

Uitzonderlijk omvangrijke schenking

Linksvoor een stapel lege persoonsbewijzen om te gebruiken voor vervalsingen. Klik op foto voor vergroting.

Anneke Hemelrijk met het archief van haar vader Jan voor het museum.Verzetsman Jan Hemelrijk (1918-2005)
Maar zelden krijgt het Verzetsmuseum zulke omvangrijke schenkingen als deze week, toen Anneke Hemelrijk het uitgebreide archief van haar vader Jan overdroeg. Jan Hemelrijk (1918-2005) was een van de centrale mensen van de PP-groep, een verzetsgroep waarin veel mensen met een Joodse achtergrond actief waren.

PP-groep
Deze groep, vernoemd naar de fantasiewezens ‘porgel’ en ‘porulan’ uit het gedicht 'De Blauwbilgorgel' van C. Buddingh, spande zich in om Joodse onderduikers te helpen. Zo regelde ze bijvoorbeeld valse papieren en voedselbonnen.

Administratie
Tot het geschonken materiaal behoort een groot deel van de administratie van de PP-groep. Het Verzetsmuseum had al een uitgebreid archief van Bob van Amerongen, de andere oprichter van de PP-groep. De stukken van Jan Hemelrijk vormen daar een mooie aanvulling op.

De geschiedenis van de PP-groep is uitgebreid beschreven in: Loes Gompes, Fatsoenlijk land. Porgel en Porulan in het verzet (Amsterdam 2013).“

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)