Verzetsmuseum finalIst RAak STIMULERINGPRIJS

Wie wint de Raak Stimuleringsprijs 2018?

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000. Bekijk hieronder de inzendingen en stem op jouw favoriet! Je kunt stemmen tot zondag 7 oktober 22.00 uur. Op maandag 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het Verzetsmuseum hoopt te winnen met een zelfstandig te bezoeken nieuwe vaste opstelling vol tastbare objecten en verhaalfragmenten, die laten zien hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor bezoekers met een visuele beperking komt er een route langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Er komt een speciale audiotour waarin ook wordt verteld wat er te zien is. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen, aanraak-objecten en audiofragmenten. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het museum zelfstandig bezoeken en krijgen een volwaardige museale beleving.

Luister hier naar het verhaal van Liesbeth van der Horst, directeur van Verzetsmuseum Amsterdam >

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam