8 oktober 2018

Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs 2018

Alle winnaars van de RAAK Stimuleringsprijs op het podium

Verzetsmuseum Amsterdam won maandag de RAAK Stimuleringsprijs met 62% van de stemmen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 30.000, professionele apparatuur en begeleiding om het museum en de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd uitgereikt in museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.

Uitreinkg RAAK Stimuleringsprijs 2018 met de gelukkige winnaars  en organisatoren.

In 2022 zal het Verzetsmuseum het meest toegankelijke Nederlandse museum zijn voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Voor bezoekers met een visuele beperking komt er een route langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk.

Er komt een speciale audiotour waarin ook wordt verteld wat er te zien is. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen, aanraak-objecten en audiofragmenten. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het museum zelfstandig bezoeken en krijgen een volwaardige museale beleving.

Een jury van mensen met een visuele beperking heeft het plan van het Verzetsmuseum genomineerd. Andere genomineerden waren het Museon in Den Haag en het Voerman Museum in Hattem. Het publiek kon de afgelopen vijf weken stemmen en bepaalde zo welk museum met welke prijs naar huis ging.

• beeld raakprijs 600
    • beeld raakprijs zij 600
    • beeld raakprijs achterkant 600

Call gemaakt door Roger Ravelli.
'Omstreeks 2010 ben ik opnieuw met beeldhouwen begonnen. Door mijn teruglopende gezichtsvermogen ben ik opzoek naar een ander evenwicht in mijn leven. En heb mijn passie en creativiteit teruggevonden door te transformeren en door te ontwikkelen zonder mezelf teveel uit het oog te verliezen.'
Zie ook:

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van:

RAAK is mede mogelijk gemaakt door het Oogfonds RAAK is mede mogelijk gemaakt door Dedicon RAAK is mede mogelijk gemaakt door het Van Abbe Museum

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide