Museumwinkel

In de kleine museumwinkel, in de entreehal van het museum, zijn ansichtkaarten te koop en boeken, onder meer uitgegeven door Verzetsmuseum Amsterdam. Ook zijn onder meer publicaties verkrijgbaar die aansluiten bij de lopende tijdelijke expositie en een kwartetspel van Verzetsmuseum Junior.
 

Verhalen uit Verzetsmuseum Junior
136 pagina’s, fullcolour geïllustreerd. € 12.50
Eva, Jan, Nelly en Henk – kinderen in de Tweede Wereldoorlog - vertellen hun persoonlijke, waargebeurde verhalen. Ze gaan over vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks leven/aanpassing. Hoe zag hun leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de keuzes, problemen en dilemma’s die op hen afkwamen? Ook zijn er verhalen van kinderen uit de toenmalige Nederlandse koloniën: de ervaringen van Marijke, Herman, Hans, Dorine en Helen staan zijn in stripvorm in het boek.

Titel: Verhalen uit Verzetsmuseum Junior
Samenstelling: Karen Tessel
(In het Engels: Stories from The Dutch Resistance Museum Junior)
ISBN/EAN 978-90-71944-00-0.  Zie ook hier >

 

ER IS OOK EEN KWARTETSPEL VAN Verzetsmuseum JUNIOR TE KOOP! PRIJS 6,99

Het Verzetsmuseum Amsterdam / The Dutch Resistance Museum (Museumcatalogus)
Verzetsmuseum Amsterdam,  2007. Paperback, fullcolour, 192 pagina's, NL/EN. €15,00
Auteur: Liesbeth van der Horst

Overzicht van de vaste expositie van het museum, met veel persoonlijke verhalen en informatie over  de achtergrond van het museum en haar collectie. Inclusief een gedeelte over de in 2005 geopende Nederlands-Indië afdeling.

Wereldoorlog in de West. Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 194-1945
Liesbeth van der Horst.
Uitgeverij Verloren, 2005. Paperback, 160 pagina’s. €10,00
In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog is een lacune waar het gaat om de West en dit voorziet daarin. Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba waren tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bezet, maar raakten wet bij de oorlog betrokken.

Eten in oorlogstijd
96 pagina's fulcolour, rijk geillustreerd. € 12,50.
Tekst: Karlien metz, Vormgeving en illustraties: Studio Louter. Uitgave Verzetsmuseum Amsterdam

Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, vet en zuivel en meer plantaardige voeding. Wat nu in de mode is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Het dagelijks menu werd zelfs gezonder dan voor 1940. Tot aan de Hongerwinter. 
Vijf bekende koks gingen de uitdaging aan om een gerecht te maken met ingrediënten van toen. Ontdek de recepten van Pierre Wind, Bobby Rust, Edwin Florès, Angélique Schmeinck en Julius Jaspers.
Lees de verrassende verhalen over eten in oorlogstijd. Verhalen over eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het tekort aan haring, tulpenbollen, suikerbieten, gaarkeukens en de zwarte markt, waar een pond thee begin 1945 meer dan een maandloon kostte.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor