Winkel

In de kleine museumwinkel, in de entreehal van het museum, zijn prentbriefkaarten te koop en boeken, onder meer uitgegeven door Verzetsmuseum Amsterdam. Ook zijn er publicaties verkrijgbaar die aansluiten bij de lopende tijdelijke expositie en dvd's, cd's, tweedehands boeken, stripboeken, magneetklevers, sleutelhangers, en een kwartetspel van Verzetsmuseum Junior etc.
 

Verhalen uit Verzetsmuseum Junior
136 pagina’s, fullcolour geïllustreerd. € 12.50
Eva, Jan, Nelly en Henk – kinderen in de Tweede Wereldoorlog - vertellen hun persoonlijke, waargebeurde verhalen. Ze gaan over vervolging, verzet, collaboratie, en dagelijks leven/aanpassing. Hoe zag hun leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de keuzes, problemen en dilemma’s die op hen afkwamen? Ook zijn er verhalen van kinderen uit de toenmalige Nederlandse koloniën: de ervaringen van Marijke, Herman, Hans, Dorine en Helen staan zijn in stripvorm in het boek.

Titel: Verhalen uit Verzetsmuseum Junior
Samenstelling: Karen Tessel
(In het Engels: Stories from The Dutch Resistance Museum Junior)
ISBN/EAN 978-90-71944-00-0.  Zie ook hier >

 

ER IS OOK EEN KWARTETSPEL VAN Verzetsmuseum JUNIOR TE KOOP! PRIJS 6,99

Het Verzetsmuseum Amsterdam / The Dutch Resistance Museum (Museumcatalogus)
Verzetsmuseum Amsterdam,  2007. Paperback, fullcolour, 192 pagina's, NL/EN. €15,00
Auteur: Liesbeth van der Horst

Overzicht van de vaste expositie van het museum, met veel persoonlijke verhalen en informatie over  de achtergrond van het museum en haar collectie. Inclusief een gedeelte over de in 2005 geopende Nederlands-Indië afdeling.


Dag Pap, tot Morgen. Joodse Kinderen Gered uit de Crèche.
Uitgeverij Verloren, 2005. Paperback, 96 pagina's. €12,00

Dit boek bevat vijftien heel verschillende maar stuk voor stuk aangrijpende en fraai geïllustreerde verhalen van geredde 'kinderen' over hun onderduiktijd en de verwarrende periode na de bevrijding.
Auteurs: Alex Bakker.
 

Wereldoorlog in de West. Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 194-1945
Liesbeth van der Horst.
Uitgeverij Verloren, 2005. Paperback, 160 pagina’s. €10,00
In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog is een lacune waar het gaat om de West en dit voorziet daarin. Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba waren tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bezet, maar raakten wet bij de oorlog betrokken.

Eten in oorlogstijd
96 pagina's fulcolour, rijk geillustreerd. € 12,50.
Tekst: Karlien metz, Vormgeving en illustraties: Studio Louter. Uitgave Verzetsmuseum Amsterdam

Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, vet en zuivel en meer plantaardige voeding. Wat nu in de mode is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Het dagelijks menu werd zelfs gezonder dan voor 1940. Tot aan de Hongerwinter. 
Vijf bekende koks gingen de uitdaging aan om een gerecht te maken met ingrediënten van toen. Ontdek de recepten van Pierre Wind, Bobby Rust, Edwin Florès, Angélique Schmeinck en Julius Jaspers.
Lees de verrassende verhalen over eten in oorlogstijd. Verhalen over eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het tekort aan haring, tulpenbollen, suikerbieten, gaarkeukens en de zwarte markt, waar een pond thee begin 1945 meer dan een maandloon kostte.

Geen nummers maar Namen. Levensverhalen uit concentratiekamp Dachau
Auteurs: Jos Sinnema en Sabine Gerhardus
204 pagina's, € 9,95

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe. Verhalen van oud-Dachau-gevangenen zijn de afgelopen jaren opgetekend door Nederlandse jongeren. Zij deden onderzoek in archieven, interviewden oud-kampgevangenen en bezochten de plekken waar zij gevangen zaten.