Bruggenbouwspel

Monopoly, Ganzenbord, Mens erger je niet, Scrabble, generaties zijn er mee opgegroeid. Ook tijdens de oorlog werd er veel gespeeld.

'Oorlogspellen'
Niet alleen de bekende familiespellen kwamen toen op tafel. Er zijn tijdens en vlak na de oorlog opvallend veel spellen geproduceerd en gespeeld waarin de oorlog zelf aan bod komt. Een spel van dit genre is aan het museum geschonken: het 'Nederland Herrijst, bruggenbouwspel'.

Behoefte aan gezelschapsspellen
In de oorlogsjaren was de behoefte aan gezelschapsspellen extra groot. Door de invoering van de avondklok en de luchtbeschermingsmaatregelen was het immers minder makkelijk om vertier buitenshuis te zoeken. Er werd gespeeld om de verveling te verdrijven en als afleiding van de oorlogsomstandigheden.

Propaganda of instructie

In Duitsland en de geallieerde landen hadden de spellen vooral een propagandafunctie of een instructief karakter. Zo werd de bevolking spelenderwijs Hitlers leiderschap bijgebracht of geleerd wat men moest doen bij een luchtaanval of evacuatie. Ook in Nederland waren er voorlichtingsspellen, naast allerlei spellen waarin de omstandigheden van het dagelijks leven waren verwerkt.

Na de bevrijding
Meteen na de bevrijding verschenen er talloze spellen en puzzles waarop de geallieerde troepen en de teruggekeerde Koninklijke Familie werden verwelkomd. Met een lach en een traan passeerden in de nieuwe spellen de bezettingsjaren de revue. En er werd, zoals we in de nieuwe aanwinst van het Verzetsmuseum kunnen zien, aandacht besteed aan de wederopbouw van Nederland: wie het eerst een brug  over de rivier heeft hersteld is de winnaar.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor