Handwerken achter tralies

"En met hand­werkmateriaal zijn we zo blij. We kunnen zelfs al afwisseling in onze werkzaamheden brengen."
Aukje Wagemaker

Verraad
De 46-jarige Rotterdamse onderwijzeres Aukje Wagemaker werd in november 1941 opgepakt en gevangen gezet in het “Oranjehotel” in Scheveningen. Haar jongere broer Simon was de leider van een spionagegroep en deze groep was, vermoedelijk na verraad door de beruchte Anton van der Waals, door de SD opgerold.

Schutzhaft en kampen
Het strafproces in juni ’42 in Utrecht verliep voor Aukje goed, ze werd vrijgesproken. Haar broer en enkele van zijn vrienden werden ter dood veroordeeld en op 31 juli terechtgesteld. Aukje werd ondanks vrijspraak echter niet vrijgelaten, maar in Schutzhaft gehouden. Ze verbleef ondertussen in de Utrechtse gevangenis en werd vanuit daar op transport gesteld naar concentratiekamp Ravensbrück. De bevrijding in 1945 maakte ze uiteindelijk mee in kamp Mauthausen.

Handwerkmateriaal
In de gevangenis, eerst in Scheveningen en later in Utrecht, deelde Aukje een cel met andere vrouwen. Ze mochten pakjes ontvangen, kregen soms bezoek en konden deels vrij beschikken over hun tijd. Ze lazen boeken, maakten zelf spelletjes, borduurwerkjes en tekeningen.

Aukje schrijft in haar dagboek: “En met hand­werkmateriaal zijn we zo blij. We kunnen zelfs al afwisseling in onze werkzaamheden brengen. Hebben nauwelijks tijd om ’n potje te jokeren, wat toch ’n gezellige afwisseling is.”

Ervaringen verwerkt
In de borduurwerkjes en tekeningen verwerkten de vrouwen hun ervaringen in de gevangenis. Ze deden dit met de nodige sarcastische humor, zoals blijkt uit Aukjes borduurwerk van “Scheveningen Bad”.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor