Handwerken achter tralies

"En met hand­werkmateriaal zijn we zo blij. We kunnen zelfs al afwisseling in onze werkzaamheden brengen."
Aukje Wagemaker

Verraad
De 46-jarige Rotterdamse onderwijzeres Aukje Wagemaker werd in november 1941 opgepakt en gevangen gezet in het “Oranjehotel” in Scheveningen. Haar jongere broer Simon was de leider van een spionagegroep en deze groep was, vermoedelijk na verraad door de beruchte Anton van der Waals, door de SD opgerold.

Schutzhaft en kampen
Het strafproces in juni ’42 in Utrecht verliep voor Aukje goed, ze werd vrijgesproken. Haar broer en enkele van zijn vrienden werden ter dood veroordeeld en op 31 juli terechtgesteld. Aukje werd ondanks vrijspraak echter niet vrijgelaten, maar in Schutzhaft gehouden. Ze verbleef ondertussen in de Utrechtse gevangenis en werd vanuit daar op transport gesteld naar concentratiekamp Ravensbrück. De bevrijding in 1945 maakte ze uiteindelijk mee in kamp Mauthausen.

Handwerkmateriaal
In de gevangenis, eerst in Scheveningen en later in Utrecht, deelde Aukje een cel met andere vrouwen. Ze mochten pakjes ontvangen, kregen soms bezoek en konden deels vrij beschikken over hun tijd. Ze lazen boeken, maakten zelf spelletjes, borduurwerkjes en tekeningen.

Aukje schrijft in haar dagboek: “En met hand­werkmateriaal zijn we zo blij. We kunnen zelfs al afwisseling in onze werkzaamheden brengen. Hebben nauwelijks tijd om ’n potje te jokeren, wat toch ’n gezellige afwisseling is.”

Ervaringen verwerkt
In de borduurwerkjes en tekeningen verwerkten de vrouwen hun ervaringen in de gevangenis. Ze deden dit met de nodige sarcastische humor, zoals blijkt uit Aukjes borduurwerk van “Scheveningen Bad”.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor