Poppenkleertjes uit het kamp  

Op 9 maart 1942 was de Japanse bezetting van Nederlands-Indië een feit. Marijke Groenhoff was toen 11 jaar, en woonde in Soerabaja op Oost Java, waar haar vader als apotheker werkte.

Kamp 9 bij Ambawara
Aanvankelijk werden de Europeanen in een afgeschermde wijk geconcentreerd; vanaf oktober 1943 werden Marijke en haar moeder naar kamp 9, bij Ambarawa, midden-Java gestuurd. In dit kamp, voorheen een katholieke Normaalschool met internaat, heeft Marijke de mooiste kleertjes voor haar pop gemaakt.

Materiaal 'organiseren'
"Ik heb voor de oorlog al leren borduren en breien; in het kamp ben ik meer gaan naaien en borduren."  De lapjes waren inventief  'georganiseerd’: het dekentje was van een stukje flanellen pyjama, het broekje van een zakdoek. “Die gapten we bij de was, als niemand keek”.
Voor de uitgebreide en modebewuste garderobe van minikleertjes maakte Marijke een kastje van karton.

Het gebeurt zelden dat een nieuwe aanwinst direct kan worden geëxposeerd, maar poppenkleertjes van Marijke Groenhof kregen direct een plek in de tentoonstelling Elke dag een draadje... Borduren in gevangenschap.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor