Poppenkleertjes uit het kamp  

Op 9 maart 1942 was de Japanse bezetting van Nederlands-Indië een feit. Marijke Groenhoff was toen 11 jaar, en woonde in Soerabaja op Oost Java, waar haar vader als apotheker werkte.

Kamp 9 bij Ambawara
Aanvankelijk werden de Europeanen in een afgeschermde wijk geconcentreerd; vanaf oktober 1943 werden Marijke en haar moeder naar kamp 9, bij Ambarawa, midden-Java gestuurd. In dit kamp, voorheen een katholieke Normaalschool met internaat, heeft Marijke de mooiste kleertjes voor haar pop gemaakt.

Materiaal 'organiseren'
"Ik heb voor de oorlog al leren borduren en breien; in het kamp ben ik meer gaan naaien en borduren."  De lapjes waren inventief  'georganiseerd’: het dekentje was van een stukje flanellen pyjama, het broekje van een zakdoek. “Die gapten we bij de was, als niemand keek”.
Voor de uitgebreide en modebewuste garderobe van minikleertjes maakte Marijke een kastje van karton.

Het gebeurt zelden dat een nieuwe aanwinst direct kan worden geëxposeerd, maar poppenkleertjes van Marijke Groenhof kregen direct een plek in de tentoonstelling Elke dag een draadje... Borduren in gevangenschap.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor