Poppenkleertjes uit het kamp  

Op 9 maart 1942 was de Japanse bezetting van Nederlands-Indië een feit. Marijke Groenhoff was toen 11 jaar, en woonde in Soerabaja op Oost Java, waar haar vader als apotheker werkte.

Kamp 9 bij Ambawara
Aanvankelijk werden de Europeanen in een afgeschermde wijk geconcentreerd; vanaf oktober 1943 werden Marijke en haar moeder naar kamp 9, bij Ambarawa, midden-Java gestuurd. In dit kamp, voorheen een katholieke Normaalschool met internaat, heeft Marijke de mooiste kleertjes voor haar pop gemaakt.

Materiaal 'organiseren'
"Ik heb voor de oorlog al leren borduren en breien; in het kamp ben ik meer gaan naaien en borduren."  De lapjes waren inventief  'georganiseerd’: het dekentje was van een stukje flanellen pyjama, het broekje van een zakdoek. “Die gapten we bij de was, als niemand keek”.
Voor de uitgebreide en modebewuste garderobe van minikleertjes maakte Marijke een kastje van karton.

Het gebeurt zelden dat een nieuwe aanwinst direct kan worden geëxposeerd, maar poppenkleertjes van Marijke Groenhof kregen direct een plek in de tentoonstelling Elke dag een draadje... Borduren in gevangenschap.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor