De stempels van de persoonsbewijzencentrale

De verzameling – nog geheel intact – bestaat uit talloze stempels in envelopjes, in oorspronkelijke archieflaadjes.

Belangrijke aanwinst
Een van de belangrijkste aanwinsten van de laatste periode ontving het museum in oktober 2007 uit handen van Gerrit Jan Wolffensperger: het complete stempelarchief van de grootste vervalsingsgroep uit de oorlogsjaren, de Persoonsbewijzencentrale (PBC).

Persoonsbewijzencentrale
De verzameling – nog geheel intact – bestaat uit talloze stempels in envelopjes, in oorspronkelijke archieflaadjes. Gerrit Jan Wolffensperger is een na diens dood geboren zoon van Gerrit Jan van der Veen, de oprichter van de Persoonsbewijzencentrale. De PBC produceerde in de bezettingsjaren meer dan 70.000 persoonbewijzen en talloze andere documenten.

Veelzijdig verzetsman
De beeldhouwer Gerrit Jan van der Veen (1902-1944) was een belangrijke en veelzijdige initiatiefnemer tot verzet. Begin 1942 was hij een van de opstellers van het door ca. 2000 kunstenaars ondertekende manifest tegen de oprichting van de Kultuurkamer. Hij was oprichter en redacteur van het illegale blad De Vrije Kunstenaar, hij organiseerde de Persoonsbewijzencentrale en hij was één van de leiders van de allereerste aanslag op een bevolkingregister, dat in Amsterdam in maart 1943.

Die aanslag baarde veel opzien, en kreeg navolging. Veel van de daders werden opgepakt en gefusilleerd; Van der Veen wist te ontkomen. Bij een poging om gevangen verzetsvrienden te bevrijden uit de gevangenis aan de Weteringschans, werd hij in zijn rug geschoten. Toch kon hij nog worden meegesleurd. Op 14 mei werd hij op een onderduikadres gearresteerd en in de duinen gefusilleerd.

Het werk van Gerrit Jan voor de PBC werd voortgezet door onder meer Kees Rübsaam, de oom van Gerrit Jan Wolffensperger, die het archief na de oorlog van hem kreeg.

 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor