Trapdynamo

Tijdens de hongerwinter van '44-'45 ontstond gebrek aan alles, ook aan kolen voor de electriciteitsvoorziening. De toen 20-jarige Oscar Sillem, die bij zijn ouders in Bussum woonde, had hier een bijzonder inventief antwoord op.

Op de eerste twee foto's is het trapmechanisme te zien, met onderdelen van een trapnaaimachine. Daarmee werd een fietsdynamo aangedreven, die de stroom leverde voor de in een conservenblik verborgen, zelf gemaakte radio ontvanger.

Na het illegaal beluisteren van Radio Oranje, werd het blik omgedraaid, voorzien van het normale blikdeksel, en in de voorraadkast weggezet.

Dhr. Sillem, die na de oorlog carrière bij Philip maakte, heeft de 'trapdynamo' zijn leven lang  gekoesterd.

Foto's: W. Boon

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor