Trapdynamo

Tijdens de hongerwinter van '44-'45 ontstond gebrek aan alles, ook aan kolen voor de electriciteitsvoorziening. De toen 20-jarige Oscar Sillem, die bij zijn ouders in Bussum woonde, had hier een bijzonder inventief antwoord op.

Op de eerste twee foto's is het trapmechanisme te zien, met onderdelen van een trapnaaimachine. Daarmee werd een fietsdynamo aangedreven, die de stroom leverde voor de in een conservenblik verborgen, zelf gemaakte radio ontvanger.

Na het illegaal beluisteren van Radio Oranje, werd het blik omgedraaid, voorzien van het normale blikdeksel, en in de voorraadkast weggezet.

Dhr. Sillem, die na de oorlog carrière bij Philip maakte, heeft de 'trapdynamo' zijn leven lang  gekoesterd.

Foto's: W. Boon

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor