Collectie uit kamp Dachau van Pim Boellaard

Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving in april 2013 een bijzondere schenking:  de kampjas van de befaamde verzetsman Pim Boellaard, en het deksel van een kist  waarin hij in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel heeft Boellaard een dambord getekend.

Directeur Liesbeth van der Horst  zegt over de schenking:

“Dit is een bijzondere aanwinst. Boellaard was een prominent verzetsman. Hij werd extra bekend door een filmfragment uit mei 1945, waarin hij door de Amerikaanse bevrijders van kamp Dachau wordt geïnterviewd, en door de biografie over hem van Jolande Withuis die in 2009 werd bekroond met de Grote Geschiedenisprijs.

Op het deksel staat ‘BL.ä’ en Boellaards kampnummer 100649. BL.ä  betekent Blockälteste, dat wil zeggen: de gevangene die verantwoordelijk is voor de gang van zaken in zijn barak. Vanwege die functie mocht hij  een kistje hebben voor persoonlijke bezittingen. Op zijn kampjas staat uiteraard ook zijn kampnummer en de rode driehoek, het kenmerk voor politieke gevangenen in de concentratiekampen.”

W. A. H. C. (Pim) Boellaard (1903-2001) was actief in de Ordedienst (OD), de verzetsgroep van voormalig militairen. In september 1941 – toen vele OD'ers werden gepakt – slaagde Boellaard  er in onder te duiken. Hij ontkwam zo aan het lot van zijn medestrijders, die na het eerste OD-proces werden gefusilleerd. Op 5 mei 1942 werd Boellaard na verraad toch gearresteerd. Tijdens zijn gevangenschap in het ‘Oranjehotel’  – de beruchte gevangenis in Scheveningen – werd Boellaard als enige Nederlander ooit  ondervraagd door de hoge Duitse nazi’s Himmler en Heydrich. Boellaard verbaasde hen door zijn standvastigheid. Hij zat vervolgens drie jaar gevangen in achtereenvolgens Haaren, Amersfoort, Natzweiler en in Dachau. Hij was een steun en toeverlaat voor zijn medegevangenen en zag het als zijn taak de politieke verdeeldheid onder de Nederlandse gevangenen te overbruggen. Ook na de oorlog bleef hij zich hiervoor inzetten. Boellaard stierf in 2001.

Zijn kampcollectie werd aan het Verzetsmuseum geschonken door zijn zoon Willem Boellaard.
Zie ook op de website geschiedenis24.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor