Kampspeelgoed Nederlands-Indië

Deze bijzondere collectie geeft een indringend beeld van het leven van een tienermeisje in Nederlands-Indië in oorlogstijd.

Dagboek
‘Een hockey-stick! What a surprise!’, schrijft de vijftien jaar oude Ro Vermeulen (1927-2001) op 1 juli 1943 opgetogen in haar dagboek. Haar zelf gemaakte mini­atuurspeelgoed is samen met het dagboek en enkele brieven aan het Verzetsmuseum geschonken.

Java
Ro Vermeulen groeit op in het op Java gelegen Semarang, waar haar vader Rokus bij de Stadswacht werkt. Ro zit bij de padvinde­rij, gaat naar dansavonden en heeft haar eerste vriendjes. Na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië belandt ze met haar moeder en twee zussen in het vrouwen- en kinderkamp Lampersari. Haar vader wordt naar het kamp Tjimahi gedeporteerd.

Cadeautjes in het kamp
De levensomstandigheden verslechteren in hoog tempo, maar in andere opzichten gaat het kinderleven gewoon door. Ro is dol op hockey en beschrijft in haar dagboek hoe de familie zo goed en kwaad als het kan verjaardagen en Sinterklaas viert. Bij die gelegenheden worden cadeautjes voor elkaar gemaakt, zoals het rugzakje, een hockey-stick, een bundel brandhout en een waaiertje waarmee het vuur kan worden aangewakkerd. Na de oorlog wordt het gezin Vermeulen herenigd en keert het terug naar Nederland.

Dankzij Esther Sprey, de dochter van Ro Vermeulen, is dit met veel zorg gemaakte speelgoed nu in het bezit van het Verzetsmuseum

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor