Kampspeelgoed Nederlands-Indië

Deze bijzondere collectie geeft een indringend beeld van het leven van een tienermeisje in Nederlands-Indië in oorlogstijd.

Dagboek
‘Een hockey-stick! What a surprise!’, schrijft de vijftien jaar oude Ro Vermeulen (1927-2001) op 1 juli 1943 opgetogen in haar dagboek. Haar zelf gemaakte mini­atuurspeelgoed is samen met het dagboek en enkele brieven aan het Verzetsmuseum geschonken.

Java
Ro Vermeulen groeit op in het op Java gelegen Semarang, waar haar vader Rokus bij de Stadswacht werkt. Ro zit bij de padvinde­rij, gaat naar dansavonden en heeft haar eerste vriendjes. Na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië belandt ze met haar moeder en twee zussen in het vrouwen- en kinderkamp Lampersari. Haar vader wordt naar het kamp Tjimahi gedeporteerd.

Cadeautjes in het kamp
De levensomstandigheden verslechteren in hoog tempo, maar in andere opzichten gaat het kinderleven gewoon door. Ro is dol op hockey en beschrijft in haar dagboek hoe de familie zo goed en kwaad als het kan verjaardagen en Sinterklaas viert. Bij die gelegenheden worden cadeautjes voor elkaar gemaakt, zoals het rugzakje, een hockey-stick, een bundel brandhout en een waaiertje waarmee het vuur kan worden aangewakkerd. Na de oorlog wordt het gezin Vermeulen herenigd en keert het terug naar Nederland.

Dankzij Esther Sprey, de dochter van Ro Vermeulen, is dit met veel zorg gemaakte speelgoed nu in het bezit van het Verzetsmuseum

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor