Kampspeelgoed Nederlands-Indië

Deze bijzondere collectie geeft een indringend beeld van het leven van een tienermeisje in Nederlands-Indië in oorlogstijd.

Dagboek
‘Een hockey-stick! What a surprise!’, schrijft de vijftien jaar oude Ro Vermeulen (1927-2001) op 1 juli 1943 opgetogen in haar dagboek. Haar zelf gemaakte mini­atuurspeelgoed is samen met het dagboek en enkele brieven aan het Verzetsmuseum geschonken.

Java
Ro Vermeulen groeit op in het op Java gelegen Semarang, waar haar vader Rokus bij de Stadswacht werkt. Ro zit bij de padvinde­rij, gaat naar dansavonden en heeft haar eerste vriendjes. Na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië belandt ze met haar moeder en twee zussen in het vrouwen- en kinderkamp Lampersari. Haar vader wordt naar het kamp Tjimahi gedeporteerd.

Cadeautjes in het kamp
De levensomstandigheden verslechteren in hoog tempo, maar in andere opzichten gaat het kinderleven gewoon door. Ro is dol op hockey en beschrijft in haar dagboek hoe de familie zo goed en kwaad als het kan verjaardagen en Sinterklaas viert. Bij die gelegenheden worden cadeautjes voor elkaar gemaakt, zoals het rugzakje, een hockey-stick, een bundel brandhout en een waaiertje waarmee het vuur kan worden aangewakkerd. Na de oorlog wordt het gezin Vermeulen herenigd en keert het terug naar Nederland.

Dankzij Esther Sprey, de dochter van Ro Vermeulen, is dit met veel zorg gemaakte speelgoed nu in het bezit van het Verzetsmuseum

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor