Joseph Schijveschuurder

Het Verzetsmuseum is in het bezit gekomen van enkele foto’s die een bijzonder oorlogsverhaal vertellen. Joseph Schijveschuurder (1940) verliest als klein jongetje beide ouders in de oorlog en overleeft zelf op miraculeuze wijze. Zijn Joodse ouders Leendert en Elisabeth trouwen voor de oorlog en wonen in de Blasiusstraat in Amsterdam-Oost.

Vader Leendert gefusilleerd
Leendert is communist en is op 6 maart 1941 de eerste Nederlander die door de Duitse bezetters gefusilleerd wordt. Een dag eerder was hij opgepakt bij het opplakken van affiches waarin, kort na de Februaristaking, werd opgeroepen tot een nieuwe staking.

Na Leenderts dood komt Elisabeth met Joseph in de Hofmeyrstraat te wonen (foto 1).

Uren stil onder het bed
Als Joseph drie is, vindt daar een razzia plaats. Elisabeth wordt opgepakt, maar weet haar zoontje te verstoppen onder een bed waar hij zich stil houdt. Uren later wordt hij gevonden door mensen uit het communistisch verzet.

Zij zorgen voor een onderduikadres in Friesland: Joseph brengt de rest van de oorlog door bij de familie Venema in Bolsward (foto 2). 

Na de oorlog
Elisabeth wordt naar Sobibor gedeporteerd en zou de oorlog niet overleven. Na de oorlog wordt Joseph teruggebracht naar Amsterdam, waar hij bij het gezin van de verzetsmensen Theo en Trudel van Reemst komt te wonen (foto 3).

Joseph Schijveschuurder heeft deze foto’s van zijn jeugd onlangs aan het Verzetsmuseum geschonken. De foto’s worden ook opgenomen in de Beeldbank WO2 (www.beeldbankwo2.nl). Ze vertellen niet alleen een uitzonderlijk onderduikverhaal, maar herinneren ook aan de levens van Josephs ouders, van wie vrijwel de gehele familie tijdens de oorlog is vermoord.Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor