Een bijzonder sigarettendoosje

Een wachttoren, prikkeldraad, op de achtergrond een heuvelachtig landschap met dennenbomen. Je moet het metalen doosje een beetje schuin houden om het goed te kunnen zien, maar dan is de afbeelding duidelijk zichtbaar. In maart 2017 werd de collectie van het Verzetsmuseum verrijkt met een sigarettendoosje uit de nalatenschap van de verzetsman Hans Teengs Gerritsen (1907-1990), die tijdens de oorlog actief was voor de inlichtingendienst van de Ordedienst. In 1942 werd hij gearresteerd en zat daarna op zeven verschillende plaatsen vast, waaronder het beruchte Nacht und Nebel-kamp Natzweiler-Struthof. Daar moet deze afbeelding zijn ontstaan. ‘Ik heb Natzweiler een paar jaar geleden bezocht, de gelijkenis is overduidelijk', vertelt Hans Teengs Gerritsen jr., die het doosje aan het museum schonk. 

Het doosje is flink bekrast, maar verder in goede staat en maakt een stevige indruk. Teengs Gerritsen rookte zelf wel eens, maar zal zich ook zeer bewust zijn geweest van de bijzondere waarde van sigaretten, die in het kampleven een geliefd ruilmiddel waren. Op de achterkant staat behalve de naam van Teengs Gerritsen ook zijn kampregistratienummer. Later is daar nog een registratienummer van concentratiekamp Dachau bijgekomen -de plek waar Teengs Gerritsen in april 1945 bevrijd werd. Met wat voor instrument de afbeelding in het metalen deksel is aangebracht, valt niet te zeggen. Net zo min is het zeker of Teengs Gerritsen zelf de afbeelding heeft gemaakt, maar volgens zijn zoon zou dat goed kunnen. ‘Hij kon uitstekend tekenen’. Het museum is verheugd dat het dit bijzondere object kan toevoegen aan de ruime collectie persoonlijke documenten en voorwerpen die het al van Hans Teengs Gerritsen bezit. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor