Een bijzonder sigarettendoosje

Een wachttoren, prikkeldraad, op de achtergrond een heuvelachtig landschap met dennenbomen. Je moet het metalen doosje een beetje schuin houden om het goed te kunnen zien, maar dan is de afbeelding duidelijk zichtbaar. In maart 2017 werd de collectie van het Verzetsmuseum verrijkt met een sigarettendoosje uit de nalatenschap van de verzetsman Hans Teengs Gerritsen (1907-1990), die tijdens de oorlog actief was voor de inlichtingendienst van de Ordedienst. In 1942 werd hij gearresteerd en zat daarna op zeven verschillende plaatsen vast, waaronder het beruchte Nacht und Nebel-kamp Natzweiler-Struthof. Daar moet deze afbeelding zijn ontstaan. ‘Ik heb Natzweiler een paar jaar geleden bezocht, de gelijkenis is overduidelijk', vertelt Hans Teengs Gerritsen jr., die het doosje aan het museum schonk. 

Het doosje is flink bekrast, maar verder in goede staat en maakt een stevige indruk. Teengs Gerritsen rookte zelf wel eens, maar zal zich ook zeer bewust zijn geweest van de bijzondere waarde van sigaretten, die in het kampleven een geliefd ruilmiddel waren. Op de achterkant staat behalve de naam van Teengs Gerritsen ook zijn kampregistratienummer. Later is daar nog een registratienummer van concentratiekamp Dachau bijgekomen -de plek waar Teengs Gerritsen in april 1945 bevrijd werd. Met wat voor instrument de afbeelding in het metalen deksel is aangebracht, valt niet te zeggen. Net zo min is het zeker of Teengs Gerritsen zelf de afbeelding heeft gemaakt, maar volgens zijn zoon zou dat goed kunnen. ‘Hij kon uitstekend tekenen’. Het museum is verheugd dat het dit bijzondere object kan toevoegen aan de ruime collectie persoonlijke documenten en voorwerpen die het al van Hans Teengs Gerritsen bezit. 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor