Een bijzonder sigarettendoosje

Een wachttoren, prikkeldraad, op de achtergrond een heuvelachtig landschap met dennenbomen. Je moet het metalen doosje een beetje schuin houden om het goed te kunnen zien, maar dan is de afbeelding duidelijk zichtbaar. In maart 2017 werd de collectie van het Verzetsmuseum verrijkt met een sigarettendoosje uit de nalatenschap van de verzetsman Hans Teengs Gerritsen (1907-1990), die tijdens de oorlog actief was voor de inlichtingendienst van de Ordedienst. In 1942 werd hij gearresteerd en zat daarna op zeven verschillende plaatsen vast, waaronder het beruchte Nacht und Nebel-kamp Natzweiler-Struthof. Daar moet deze afbeelding zijn ontstaan. ‘Ik heb Natzweiler een paar jaar geleden bezocht, de gelijkenis is overduidelijk', vertelt Hans Teengs Gerritsen jr., die het doosje aan het museum schonk. 

Het doosje is flink bekrast, maar verder in goede staat en maakt een stevige indruk. Teengs Gerritsen rookte zelf wel eens, maar zal zich ook zeer bewust zijn geweest van de bijzondere waarde van sigaretten, die in het kampleven een geliefd ruilmiddel waren. Op de achterkant staat behalve de naam van Teengs Gerritsen ook zijn kampregistratienummer. Later is daar nog een registratienummer van concentratiekamp Dachau bijgekomen -de plek waar Teengs Gerritsen in april 1945 bevrijd werd. Met wat voor instrument de afbeelding in het metalen deksel is aangebracht, valt niet te zeggen. Net zo min is het zeker of Teengs Gerritsen zelf de afbeelding heeft gemaakt, maar volgens zijn zoon zou dat goed kunnen. ‘Hij kon uitstekend tekenen’. Het museum is verheugd dat het dit bijzondere object kan toevoegen aan de ruime collectie persoonlijke documenten en voorwerpen die het al van Hans Teengs Gerritsen bezit. 

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor