Heeft u interessant materiaal uit de oorlog? Niet weggooien!

In 2014 kunt u op de actiedag Niet weggooien op vrijdag 2 mei materiaal brengen. Zie hier voor informatie over de actie en deelnemende musea en instellingen.

Het Verzetsmuseum Amsterdam is geïnteresseerd in authentiek materiaal uit Nederland van tijdens de Tweede Wereldoorlog: zowel over het verzet als over het dagelijks leven, liefst met daarbij de persoonlijke verhalen.

"Niet weggooien!”
Dat is het motto van een gezamenlijke actie van Nederlandse musea en instellingen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. De samenwerkende organisaties vragen aandacht voor het behoud van materiaal uit de oorlogsjaren van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië. Het doel is er voor te zorgen dat die een goede bestemming krijgen. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan.

Waardevol
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, films, dagboeken, documenten of een voorwerp. Lang niet altijd wordt eraan gedacht dat dit voor een instelling of museum waardevol kan zijn.

Het juiste museum
Dankzij de samenwerking kunnen schenkingen vrijwel altijd bij een van de deelnemende musea, archieven of instellingen worden ondergebracht. Bij iedere aanwinst wordt in overleg met de schenker de afweging gemaakt bij welk museum of archief het aangeboden stuk het best in de collectie past. Zo zorgen we er samen voor dat de tastbare herinneringen aan de jaren 1940-1945 niet verloren gaan.

Voorwerpen met een verhaal
Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches, documenten. De bijbehorende gegevens en verhalen worden vastgelegd op papier, geluidsband of video.

Goed bewaard en gebruikt
De collectie wordt onder optimale omstandigheden bewaard, kan worden geraadpleegd via een computersysteem en wordt gebruikt voor wisselexposities en (wetenschappelijk) onderzoek. Het museum verzamelt geen militaria.

Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar collectiebeheerder Filip Bloem.

E-mail: , telefoon: 020-6202535.

Wellicht dat uw materiaal beter op zijn plaats is bij een collega-museum of instelling. In goed overleg zorgen wij ervoor dat het materiaal bij de meest geëigende instantie terechtkomt. U kunt zich ook direct met hen in verbinding stellen. Klik voor meer informatie over onderstaande musea op de knoppen links.

Airborne Museum ‘Hartenstein’
Anne Frank Stichting
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Het Indisch Huis
Joods Historisch Museum
Museon
Museum Bronbeek
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Nationaal Monument Kamp Vught
Liberty Park, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Verzetsmuseum Amsterdam
Verzetsmuseum Friesland
Verzetsmuseum Zuid-Holland


Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor