NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD is de nationale archiefbeherende instelling op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en biedt uitstekende mogelijkheden aan onderzoekers en geïnteresseerden om archieven en documenten te raadplegen.

Het verzamelgebied van het NIOD richt zich vooral op het vergaren van originele, authentieke documenten, foto’s en tekeningen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in Nederland en voormalig Nederlands-Indië in al zijn facetten zoals verzet, collaboratie, jodenvervolging, internering en dagelijks leven. Naast archieven en collecties van particuliere organisaties en personen, is het NIOD vooral geïnteresseerd in persoonlijke documenten zoals dagboeken, correspondentie, en geschreven herinneringen.

Website: www.niod.nl
E-mail: , telefoon: 020-5233800

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor