Dansen met de vijand

22 november 2017 t/m 4 maart 2018

De vrijgevochten Tantje Roosje  

Haar verhaal zou nooit zo bekend zijn geworden als niet decennia later de zoon van haar broer een koffer in Auschwitz had zien staan met daarop zijn achternaam. Deze Paul Glaser (1947) begon daarna een zoektocht die resulteerde in een boek, tentoonstelling en musical. Dansen met de vijand vertelt het waargebeurde verhaal van een levenslustige, ondernemende, vrijgevochten vrouw die zich voor de oorlog niet eens zo bewust was van haar Joodse afkomst.

Dat veranderde echter snel toen de nazi’s de macht grepen. Door verraad, nota bene door haar eigen man, belandde ze in Vught, Westerbork en Auschwitz. Ze leerde noodgedwongen wat het vergt om te overleven. Haar gewaagde strategie van opvallen, jezelf nuttig maken, meewerken en vermaken toonde aan dat het kiezen tussen goed en kwaad onder deze omstandigheden echt niet zo simpel is. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan om niet in de gaskamer te eindigen.

De expositie omvat onder andere tal van foto’s en films die Roosje Glaser voor en na de oorlog liet maken, alsmede Polygoon-journaalbeelden. De opening vindt plaats op dinsdag 21 november.