De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s vanaf 17 september te zien in het Verzetsmuseum.

Op 16 september opent de bijzondere tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Deze opening is online te volgen. We vinden het jammer dat we dit speciale moment in deze tijden niet in met museum kunnen houden. Maar dankzij een livestream kunt u de opening toch meemaken.

U kunt de opening van de tentoonstelling hieronder terugkijken

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s vanaf 17 september te zien

De collectie van  is samengesteld voor én door Nederlanders. Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts bekeken, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit. Welke beelden en verhalen zijn Nederlanders dierbaar?

De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal.

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats
Het is 1945. Moeder en zoontje Kooymans zitten voor de ingang van een schuilplaats, dekking zoekend voor Duitse soldaten die hun huis beschoten. “Deze foto laat de ellende van de oorlog zien,” zei een lid van de fotojury. “Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder, die hem liefdevol vasthoudt.”

Als man vermomde verzetsvrouw Truus
We zijn in Noord-Holland, 1943. Truus Oversteegen en Hannie Schaft hebben een gewapende verzetsactie gepleegd. Truus is verkleed als man. Vermomd als verliefd stelletje voeren ze acties uit. Ze liquideren verraders, helpen onderduikers en transporteren wapens. Jurylid Femke van 14 jaar koos deze foto. “Omdat ik trost ben op het verzet in Zaandam,” zei Femke.

• De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's tentoonstelling in Verzetsmuseum Amsterdam vanaf 17 september

Nederlanders kiezen #mijnkeuzeuit100fotos

Het afgelopen jaar kozen 40 bekende Nederlanders één foto uit. BN’ers als Dieuwertje Blok, André Kuipers en Herman van de Zandt lichtten in online video’s toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekekenen.

Nu de tentoonstelling opent, kan iedereen kiezen. Welke foto spreekt jou aan? Waar doet het beeld je aan denken? Welk verhaal vertelt de foto? Kies jouw foto. Dit kan in het museum, of via in100fotos.nl. Post de foto op Instagram of Facebook en licht je keuze toe met een onderschrift, of met een korte video. Gebruik je de hashtag #mijnkeuzeuit100fotos onder je post? Dan maak je kans op het boek van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Er zullen drie winnaars zijn.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)