De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s vanaf 17 september te zien in het Verzetsmuseum.

Op 16 september opent de bijzondere tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Deze opening is online te volgen. We vinden het jammer dat we dit speciale moment in deze tijden niet in met museum kunnen houden. Maar dankzij een livestream kunt u de opening toch meemaken.

U kunt de opening van de tentoonstelling hieronder terugkijken

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s vanaf 17 september te zien

De collectie van  is samengesteld voor én door Nederlanders. Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts bekeken, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit. Welke beelden en verhalen zijn Nederlanders dierbaar?

De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal.

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats
Het is 1945. Moeder en zoontje Kooymans zitten voor de ingang van een schuilplaats, dekking zoekend voor Duitse soldaten die hun huis beschoten. “Deze foto laat de ellende van de oorlog zien,” zei een lid van de fotojury. “Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder, die hem liefdevol vasthoudt.”

Als man vermomde verzetsvrouw Truus
We zijn in Noord-Holland, 1943. Truus Oversteegen en Hannie Schaft hebben een gewapende verzetsactie gepleegd. Truus is verkleed als man. Vermomd als verliefd stelletje voeren ze acties uit. Ze liquideren verraders, helpen onderduikers en transporteren wapens. Jurylid Femke van 14 jaar koos deze foto. “Omdat ik trost ben op het verzet in Zaandam,” zei Femke.

• De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's tentoonstelling in Verzetsmuseum Amsterdam vanaf 17 september

Nederlanders kiezen #mijnkeuzeuit100fotos

Het afgelopen jaar kozen 40 bekende Nederlanders één foto uit. BN’ers als Dieuwertje Blok, André Kuipers en Herman van de Zandt lichtten in online video’s toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekekenen.

Nu de tentoonstelling opent, kan iedereen kiezen. Welke foto spreekt jou aan? Waar doet het beeld je aan denken? Welk verhaal vertelt de foto? Kies jouw foto. Dit kan in het museum, of via in100fotos.nl. Post de foto op Instagram of Facebook en licht je keuze toe met een onderschrift, of met een korte video. Gebruik je de hashtag #mijnkeuzeuit100fotos onder je post? Dan maak je kans op het boek van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Er zullen drie winnaars zijn.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)