Explosiegevaar!

DE AANSLAG OP HET amsterdamse BEVOLKINGSREGISTER

28 maart tot november 2018

Ravage na de aanslag uit politierapport (1943), collectie: archief Gemeentepolitie AmsterdamZaterdag 27 maart 1943, 21.15 u.
Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten en rechercheurs dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. De echte politieagenten worden overmeesterd en verdoofd. Ze worden naar buiten gesleept, en vastgebonden in de tuin van Artis gelegd.

Binnen worden de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten gehaald en op de grond gesmeten. Bijna twee uur later verlaten de verzetsmensen gehaast het pand. Op de deur hangen zij een bordje ‘EXPLOSIEGEVAAR!’. Niet veel later klinken er harde explosies. De hemel kleurt rood door de uitslaande brand. De aanslag is gelukt! 
 

75 jaar later kun je in het Verzetsmuseum deze spectaculaire aanslag meebeleven. Zet een koptelefoon op en waan je met behulp van het 3D audiohoorspel onderdeel van het verleden. Maak kennis met de beramers en hun overwegingen om in verzet te gaan. Vervals, net als zij, persoonsbewijzen, doe mee met de discussie over wel of niet geweld gebruiken tegen vijand en ervaar de sfeer in de dodencel. 

Was het ‘t allemaal waard? Zijn de aanslagplegers helden?
Die vragen mag jij beantwoorden. 

Meer weten over de aanslag op het bevolkingsregister? Klik hier >

Onderwijs
Voor scholen die na 27 maart 2018 met meer leerlingen willen komen dan de maximale aantallen is er in sommige gevallen de mogelijkheid een bezoek te combineren met de wisseltentoonstelling Explosiegevaar! over de aanslag op het Bevolkingsregister Amsterdam. Deze aanslag vond 75 jaar geleden plaats op 27 maart 1943.
Neem voor een combinatie contact op:
Rechtstreeks: 020 - 8204 885 / 8204 884 - algemeen: 020-6202 535.
E-mail: 


De hoofdrolspelers in explosiegevaar!

  

                                                         

                                                        

  

                                                               

   


Deze tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met een jongerenteam gefaciliteerd door het Stedelijk Museum Amsterdam, ontwerpbureau Trapped in Suburbia en audio experiences Big Orange.