Explosiegevaar!

DE AANSLAG OP HET BEVOLKINGSREGISTER AMSTERDAM 1943

vanaf 28 maart tot november 2018

Ravage na de aanslag uit politierapport (1943), collectie: archief Gemeentepolitie Amsterdam27 maart 1943, 21.15 uur.
Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten en rechercheurs dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. De echte politieagenten worden overmeesterd en verdoofd. Ze worden naar buiten gesleept, en vastgebonden in de tuin van Artis gelegd.

Binnen worden de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten gehaald en op de grond gesmeten. Bijna twee uur later verlaten de verzetsmensen gehaast het pand. Op de deur hangen zij een bordje ‘EXPLOSIEGEVAAR!’. Niet veel later klinken er harde explosies. De hemel kleurt rood door de uitslaande brand. De aanslag is gelukt! 
 

75 jaar later kun je in het Verzetsmuseum deze spectaculaire aanslag meebeleven. Zet een koptelefoon op en waan je met behulp van het 3D audiohoorspel onderdeel van het verleden. Maak kennis met de beramers en hun overwegingen om in verzet te gaan. Vervals, net als zij, persoonsbewijzen, doe mee met de discussie over wel of niet geweld gebruiken tegen vijand en ervaar de sfeer in de dodencel. 

Was het ‘t allemaal waard? Zijn de aanslagplegers helden?
Die vragen mag jij beantwoorden. 

Meer weten over de Aanslag op het bevolkingsregister? Klik hier >


ONDERWIJS
bezoek tentoonstelling, buurtwandeling en audiovisueel lesmateriaal

Bij de tentoonstelling wordt een educatief programma aangeboden voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en hoger. Het programma sluit aan bij de vakken geschiedenis, burgerschap, en maatschappijleer en bij het onderwerp mediawijsheid.

Het programma zal bestaan uit bezoek aan de tentoonstelling en een korte Aanslag-buurtwandeling.
Een groep van maximaal 24 leerlingen wordt in tweeën gedeeld. De ene helft bekijkt de tentoonstelling terwijl de andere helft de buurtwandeling doet, waarna de groepen wisselen. Duur in totaal anderhalf uur. 

Het programma kan worden gecombineerd met de vaste tentoonstelling, met name bij klassen die te groot zijn voor de vaste expositie. Bel voor de mogelijkheden met de afdeling Educatie 020-6202535

Lesmateriaal 
Er worden twee korte filmpjes gemaakt waarin Eric Corton de klas uitdaagt om stelling te nemen in de dilemma’s uit de tentoonstelling. Ze zijn te gebruiken in de klas voorafgaand of na afloop van het programma. Met de filmpjes kunt u in de klas een levendige discussie tot stand te brengen.

De helden van dit verhaal

   Gerrit van der veen, beeldhouwer

                                            Frieda Belinfante, musicus 

   Johan Brouwer, schrijver en Spanjekenner

                                                Koen Limperg, architect


 


   Willem Sandberg, grafisch ontwerper en
   tentoonstellingsmaker Stedelijk Museum 
   Amsterdam


  

     Willem Arondeus, beeldend kunstenaar en schrijver


Deze tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met een jongerenteam gefaciliteerd door het Stedelijk Museum Amsterdam, ontwerpbureau Trapped in Suburbia en audio experiences Big Orange.