Nach Holland

  • soldaat met fotocamera 600 430
  • nach holland titel_600
  • Duitsers camera 600
  • beschadigde stad 600
  • Arnhem_600
  • meisje fiets Duitse soldaten_600
  • dode Ned soldaat mei 40
 • Previous
 • Next

De meidagen van 1940 door Duitse ogen

1 februari t/m 19 mei 2019

Rondleiding
Op zaterdag 9 februari om 11:00 uur geeft kenner en verzamelaar Gerard Groeneveld een rondleiding door de tentoonstelling.
De rondleiding duurt ruim een uur. Maximaal 15 personen.

De Duitse veldtocht in beeld
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. De weerstand van het Nederlandse leger is groter dan verwacht. Daarom wordt op 14 mei Rotterdam gebombardeerd. De volgende dag geeft Nederland zich over. In Nederland zijn vrijwel geen foto’s gemaakt van de korte vijfdaagse oorlog. Maar Duitse soldaten maken duizenden foto’s van de veldtocht door Nederland.

Onderzoeker Gerard Groeneveld spoorde honderden foto’s op in fotoalbums.

EenVandaag maakte onderstaande reportage over de tentoonstelling.

Unieke foto's...
De tentoonstelling Nach Holland toont ruim 150 van deze foto’s, die deels nooit eerder zijn gepubliceerd. Ze geven een uniek inkijkje in de vijf oorlogsdagen van 1940.

‘Met onze camera’s kunnen we geen oorlog voeren, maar we kunnen die wel in dienst van de oorlogsvoering stellen (…)’
In het Duitse tijdschrift Photofreund, 1940

... voor het thuisfront
Amateurfotografie is in Duitsland al voor de oorlog erg populair en de Wehrmacht moedigt fotografie aan om het thuisfront te informeren. De Duitse soldaten fotograferen hun dagelijkse beslommeringen en zichzelf in stoere poses, maar ook krijgsgevangenen, vernielingen, contact met Nederlandse burgers en de gevechten.

‘…het is voor ons moeilijk voorstelbaar, dat dit allemaal het land van de vijand zou moeten zijn.’
Oorlogsverslaggever Leo Leixner

...met citaten en fotoalbums
Er zijn verrassende foto’s van Duitse troepen die te paard en te fiets Nederland binnentrekken en Duitse soldaten die vrolijk op de foto staan met Nederlandse krijgsgevangenen. Maar ook gesneuvelde Nederlandse militairen, Duitse oorlogsgraven en het bombardement op Rotterdam zijn vastgelegd. De foto’s worden getoond naast citaten van Duitse militairen en hun fotoalbums. Dit geeft een bijzonder beeld van de meidagen van 1940 door Duitse ogen.

‘Verschrikt staren wij in de woedende vlammenzee. Voor de eerste keer beleven wij het vernietigende geweld van een bomaanval.’
Duitse officier Kurt Meyer

De foto’s in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van Gerard Groeneveld. De inhoud is gebaseerd op het boek Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen van Gerard Groeneveld dat in 2018 is verschenen.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor