Accordeon van Bertus Hendriksen

De accordeon waarmee Bertus Hendriksen distributiebonkaarten vervoert, bestemd voor jonge mannen die ondergedoken zijn voor de arbeidsinzet. Topstukken >


LO/LKP
Hendriks maakt deel uit van de grote 'Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers' die eind 1942 wordt gevormd uit bestaande groepen. vanaf augustus 1943 organiseert deze LO een netwerk van landelijke knokploegen.

Overvallen
De knokploegen plegen overvallen op distributiekantoren om bonkaarten buit te maken. Koeriers brengen de kaarten vervolgens naar de ‘landelijke vergadering’ in Utrecht, waarvandaan ze verder worden verspreid.

Geen binnenwerk
Bertus heeft een speciaal vervoermiddel voor de bonkaarten bedacht; hij bergt ze op in zijn accordeon waaruit hij het binnenwerk verwijdert.

Met de trein
Vele malen neemt Bertus Hendriksende trein met de bonkaarten in zijn accordeon. Als ‘man met de harmonica’ loopt hij erg in het oog.

Argwaan
De SD krijgt argwaan en doet een inval in zijn ouderlijk huis. Vader en broer worden opgepakt maar later weer vrijgelaten. Het koerierswerk van Bertus eindigt in de trein op het station van Meppel.

Deuntje redt zijn leven
Bertus hoort op het perron van Station Meppel een deuntje fluiten, de melodie van een door hem zelf bedacht liedje dat vrijwel niemand kent. Bertus raakt erdoor gealarmeerd. Een paar meisjes wenken hem de trein te verlaten. Hij krijgt te horen dat de Duitsers hem op het volgende station opwachten. Zo redt het deuntje zijn leven. Bertus duikt onder tot het einde van de oorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor