Afscheidsbrief Arie Addicks

Kartonnen ‘huisreglement’ van de gevangenis in Scheveningen, met op de achterkant de emotionele afscheidsbrief van de ter dood veroordeelde Arie Addicks, medewerker van het illegale ParoolTopstukken >


Gewerkt voor de vrijheid heb ik deze zeer duur moeten betalen. De dood was de inzet. Deze partij heb ik verloren. (m’dag, 6 oct ’41) De tegenpartij beschikt nu over mijn leven. Ik hoop vurig, dat hij mij het leven schenkt. Voor hem is het niets, voor mij alles en het enige. Mijn moeder zal m’n dood niet kunnen overleven.
Bekijk de hele brief in hoge resolutie.

Vonnis
Op 7 oktober wordt Addicks gratieverzoek afgewezen. De volgende dag wordt het vonnis voltrokken.

2000 executies
Bijna 20.000 Nederlanders worden vanwege verzetswerk door de Duitsers opgepakt. Tweeduizend verzetsmensen worden geëxecuteerd. Anderen krijgen een tuchthuisstraf of worden naar een concentratiekamp gestuurd.

Kampen
In Nederland zijn er kampen in Schoorl, Amersfoort, Ommen en Vught. De meeste Nederlandse gevangenen komen uiteindelijk terecht in de Duitse kampen Buchenwald, Mauthausen, Neuengamme, Sachsenhausen of Dachau. De vrouwelijke gevangenen gaan naar kamp Ravensbrück.

Slechte behandeling
Het verblijf in Duitse gevangenschap is zwaar. Eenzame opsluiting, mishandeling en ondervoeding behoren tot het dagelijkse regime. Enkele duizenden Nederlandse verzetsmensen overleven hun gevangenschap niet.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor