Afscheidsbrief Arie Addicks

Kartonnen ‘huisreglement’ van de gevangenis in Scheveningen, met op de achterkant de emotionele afscheidsbrief van de ter dood veroordeelde Arie Addicks, medewerker van het illegale ParoolTopstukken >

Gewerkt voor de vrijheid heb ik deze zeer duur moeten betalen. De dood was de inzet. Deze partij heb ik verloren. (m’dag, 6 oct ’41) De tegenpartij beschikt nu over mijn leven. Ik hoop vurig, dat hij mij het leven schenkt. Voor hem is het niets, voor mij alles en het enige. Mijn moeder zal m’n dood niet kunnen overleven.
Bekijk de hele brief in hoge resolutie.

Vonnis
Op 7 oktober wordt Addicks gratieverzoek afgewezen. Diezelfde dag wordt het vonnis voltrokken.

2000 executies
Bijna 20.000 Nederlanders worden vanwege verzetswerk door de Duitsers opgepakt. Tweeduizend verzetsmensen worden geëxecuteerd. Anderen krijgen een tuchthuisstraf of worden naar een concentratiekamp gestuurd.

Kampen
In Nederland zijn er kampen in Schoorl, Amersfoort, Ommen en Vught. De meeste Nederlandse gevangenen komen uiteindelijk terecht in de Duitse kampen Buchenwald, Mauthausen, Neuengamme, Sachsenhausen of Dachau. De vrouwelijke gevangenen gaan naar kamp Ravensbrück.

Het verblijf in Duitse gevangenschap is zwaar. Eenzame opsluiting, mishandeling en ondervoeding behoren tot het dagelijkse regime. Enkele duizenden Nederlandse verzetsmensen overleven hun gevangenschap niet.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor