Aktetas en stypen

Door gebruik van drukplaten - stypen - in plaats van los zetsel, kan een illegale krant op verschillende plaatsen in het land worden gedrukt. Topstukken >


Loodzwaar
Zware loodzetsels waarmee kranten worden gedrukt zijn moeilijk te vervoeren. Daarom worden in kartonachtig materiaal op een speciale pers afdrukken gemaakt van loodzetsel. Van deze zogenaamde stypen kon - als ze in een oven verhard waren - steeds weer opnieuw een gehele pagina zetsel worden gegoten. De tas met geheime bergplaats is door een medewerker van Ons Volk gebruikt voor het vervoer.

1300
In totaal verschijnen er bijna 1.300 verschillende illegale kranten. Er zijn veel plaatselijke edities en alle politieke en religieuze groeperingen hebben hun eigen krant. De oplagen lopen sterk uiteen. Sommige krantjes worden in de huiskamer getypt en gestencild en onder buurtgenoten verspreid.

Gedrukt
De grote landelijke illegale kranten, zoals Het Parool, Vrij Nederland, De Waarheid, Trouw en Ons Volk, worden op den duur meestal gedrukt.  

Netwerk
Deze kranten beschikken over een netwerk van mensen die nieuws verzamelen en de verspreiding organiseren.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor