Bergschoenen

Gebruikt bij een tocht over de Pyreneeën door de jonge joodse Eleonore Hertzberger die samen met haar man Eddie in 1943 naar Engeland ontsnapt. Topstukken >


Razzia's
Als in 1942 de razzia’s op de joden toenemen vlucht het echtpaar en belandt in Zwitserland. In plaats van daar veilig het einde van de oorlog af te wachten willen Eleonore en Eddie naar Engeland om de strijd tegen Hitler te kunnen voortzetten.

Over de grens
Met levensgevaar trekken zij door het bezette Frankrijk. De Pyreneeën zijn het grootste obstakel. Een ‘passeur’ brengt ze over de Spaanse grens. Het regent en ze worden nat tot op de huid. Het laatste stuk leggen ze kruipend af.
Zie voor verhalen en filmpjes over de zuidelijke Engelandvaart: www.klimnaardevrijheid.nl

Engelandvaarders
Na mei 1940 gaan de grenzen dicht. Toch weten ruim 9.000 mensen uit bezet Nederland te ontsnappen. De meesten willen naar Engeland om deel te nemen aan de strijd tegen Duitsland. Aanvankelijk proberen deze 'Engelandvaarders' met bootjes de Noordzee over te steken. Door de bouw van de Atlantik-Wall langs de kust wordt dit bijna onmogelijk.

Neutrale landen
De reis gaat nu via geheime grensovergangen door het bezette België en Frankrijk naar Zwitserland of Spanje. Vanuit die neutrale landen lukt het soms om Engeland te bereiken.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor