Bergschoenen

Gebruikt bij een tocht over de Pyreneeën door de jonge joodse Eleonore Hertzberger die samen met haar man Eddie in 1943 naar Engeland ontsnapt. Topstukken >

Razzia's
Als in 1942 de razzia’s op de joden toenemen vlucht het echtpaar en belandt in Zwitserland. In plaats van daar veilig het einde van de oorlog af te wachten willen Eleonore en Eddie naar Engeland om de strijd tegen Hitler te kunnen voortzetten.

Over de grens
Met levensgevaar trekken zij door het bezette Frankrijk. De Pyreneeën zijn het grootste obstakel. Een ‘passeur’ brengt ze over de Spaanse grens. Het regent en ze worden nat tot op de huid. Het laatste stuk leggen ze kruipend af.
Zie voor verhalen en filmpjes over de zuidelijke Engelandvaart: www.klimnaardevrijheid.nl

Engelandvaarders
Na mei 1940 gaan de grenzen dicht. Toch weten ruim 9.000 mensen uit bezet Nederland te ontsnappen. De meesten willen naar Engeland om deel te nemen aan de strijd tegen Duitsland. Aanvankelijk proberen deze 'Engelandvaarders' met bootjes de Noordzee over te steken. Door de bouw van de Atlantik-Wall langs de kust wordt dit bijna onmogelijk.

Neutrale landen
De reis gaat nu via geheime grensovergangen door het bezette België en Frankrijk naar Zwitserland of Spanje. Vanuit die neutrale landen lukt het soms om Engeland te bereiken.